Vad är Hortons huvudvärk?

1 av 1 000 svenskar lider av Hortons huvudvärk, som är ytterst smärtsamt. Här kan du lära dig mer om symptom, orsak, behandling och hur du förebygger huvudvärken.

Hortons huvudvärk GIF

HAR DU HAFT HORTONS HUVUDVÄRK? 1 av 1.000 svenskar lider av Hortons huvudvärk – 20 procent av dem som drabbas är kvinnor.

© iStock

Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk, så kallad cluster headache, är förknippad med extrema smärtor som ofta känns helt outhärdliga. Sjukdomen kallas också för självmordshuvudvärk, men lyckligtvis är den relativt sällsynt. Bara cirka en promille av befolkningen drabbas, men för de cirka 10 000 svenskar som har sjukdomen är det sannolikt en klen tröst. Hittills har forskarna trott att män drabbas sex–sju gånger mer av Hortons huvudvärk, men ny forskning visar nu att betydligt fler kvinnor än man trott är drabbade.

Symptom på Hortons huvudvärk

Smärtorna vid Hortons huvudvärk beskrivs ofta som intensiva eller skärande, och sitter oftast bakom och runt ena ögat. Ögat på den drabbade sidan brukar bli rött och tåras, samt börjar näsborren rinna eller bli täppt. Ofta kommer smärtorna på natten efter några timmars sömn, varefter patienten upplever en rastlöshet och varken kan sitta eller ligga stilla.

Så länge varar Hortons huvudvärk

Varje anfall varar i mellan 30 minuter och tre timmar, och ofta drabbas man av ett–två anfall per dygn. För de flesta kommer anfallen i kluster var eller varannan månad, oftast vid bestämda årstider och ofta kan det gå månader eller år mellan dem. 10–15 procent har inga långa pauser mellan klustren.

Orsak till Hortons huvudvärk

Den konkreta orsaken till Hortons huvudvärk är inte klarlagd, men dels har en viss ärftlighet kopplats till sjukdomen, dels menar forskarna att en del av svaret finns i den djupa hjärnstrukturen.

Hortons huvudvärk GIF

VAR SITTER HORTONS HUVUDVÄRK? Smärtan vid Hortons huvudvärk sitter normalt bakom och kring det ena ögat.

© iStock

Behandling av Hortons huvudvärk

För dagbok över dina anfall. Det hjälper en läkare eller en specialist på huvudvärk att ställa en diagnos och guida dig till den rätta behandlingen mot anfallen. Ofta kan smärtorna vid Hortons huvudvärk lindras effektivt med syrebehandlingar och injektioner. Båda åtgärderna kan du själv utföra hemma. Det är viktigt att de påbörjas så fort ett anfall närmar sig.

LÄS OCKSA: Vad är migrän?

Förebyggande av Hortons huvudvärk

Det finns förebyggande medicin som ska tas varje dag under perioden med kluster, oavsett om man har anfall eller ej. Efter sjukdomsperioden trappas medicinen ner igen. Under perioden med kluster kan även små mängder alkohol orsaka ett anfall så det är bra att helt skippa alkohol under den här tiden.

LÄS OCKSA: Vad är spänningshuvudvärk?

Så farlig är Hortons huvudvärk

Trots att Hortons huvudvärk är extremt smärtsamt är det inte farligt.