Fyra väninnor dricker drinkar på stan.

Detta vinet ger värsta baksmällan

Vill du också helst slippa baksmälla? Då kanske du ska undvika den här typen av vin.

11 augusti 2016 av Anja Bruneskjold

Det är ingen skröna. Nej, det ÄR faktiskt skillnad på vilken grad av baksmälla du får efter en utekväll med rikliga mängder alkohol. Och speciellt om du har druckit flera olika typer av vin. 

Ny forskning visar att det inte är helt likgiltigt vilken typ av vin du dricker om du gärna vill undvika baksmälla dagen efter. Det är ämnen som methanol och congener som bidrar till att ge dig illamående och huvudvärk. Men i rödvin är mängden congener väsentligt större – ju mer congener, desto mörkare är vinet.

SÅ! Ju mörkare vin, desto värre baksmälla. Congener är nämligen en giftig biprodukt som ombildas under jäsningsprocessen. Och det är alltså detta som avgör graden av baksmälla.

Ljus alkohol är generellt bäst

Du kanske redan vet att ljus alkohol är mycket bättre än mörk om du vill minimera risken för huvudvärk och magont efter en utekväll på krogen.

Huvudregeln är alltså att det spelar roll vilken typ av alkohol du dricker, och att det är den ljusa typen du bör välja. 

Därutöver är det naturligtvis tusentals andra faktorer som spelar in när du får baksmälla. Det spelar också roll hur många glas du dricker, hur snabbt du dricker, hur snabbt du förbränner alkoholen och hur mycket vatten du kommer ihåg att dricka.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar