Kvinna i sängen med magont.
© iStock

Det här vitaminet ska du äta om du har ont i magen

Kommer du ihåg att äta det här vitaminet? Om inte så kanske du ska överväga att göra det.

6 februari 2017 av Anja Bruneskjold

Det finns tusentals recept på hur du botar ont i magen. Men de flesta handlar om kost. Dock kan det räcka med ett enda vitamin, om du lider av uppblåsthet, diarré eller andra generella magsmärtor.

Diet mot uppblåst mage

Lax eller solljus kan räcka. Men det kan också vara en god idé att äta lägga till extra D-vitamin till din kost. Du får prova dig fram, för det är heller inte bra att få för mycket – men just nu får du med stor sannolikhet inte i dig den mängd D-vitamin som du behöver.


En studie visar t ex att du faktiskt kan gå runt och lida av irritabel tjocktarm – utan att veta om det. Och det behöver du sätta stopp för.

För tillfället är det vanskligt att ge D-vitaminbrist skulden för IBS, men det är helt klart saker som tyder på att det kan vara så. Om du är osäker så kontakta din läkare för att ta reda på hur dina magproblem har uppstått och vilken som är den bästa lösningen. 

Förutom att D-vitamin motverkar inflammation, boostar det också humöret, OCH det gör dig mindre mottaglig för depression. What´s not to like!??

Om du vill ta reda på hur stor D-vitaminbrist du har, bör du kontakta din läkare.

TIPS!

1. Ta D-vitamin som kosttillskott.

2. Få din D-vitamin från solen.

D-vitaminer - så får du i dig tillräckligt under vintern

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar