Sov inte så här om du är rädd om dina tänder.

© iStock

Det här skadar tänderna lika mycket som läsk

Du kan lika gärna dricka ett glas juice eller läsk innan du går och lägger dig, som att göra det här när du sover, visar ny forskning.

15 februari 2016 av Tine Sandorf

En god natts sömn är viktigt för hälsan. Men är du en av dem som sover med munnen öppen kunde du lika gärna ha druckit ett glas läsk innan sängdags, visar ny forskning från Otago University på Nya Zeeland.

Munnen torkar nämligen ut under natten. Det innebär att saliven, som normalt bryter ner bakterierna som producerar syra, inte längre kan hålla syranivån nere och det går alltså ut över dina tänder.

När syranivån i munnen stiger över natten kan det starta en kemisk upplösning av tandytorna och det kan förstöra tänderna. Syraangreppet går särskilt ut över de bakre tänderna, då munnen har en tendens att bli torrare längre in.

Det normala pH-värdet i munnen är 7,7, men forskarna kom fram till att en del av dem som sov med munnen öppen kom ner ända till 3,6. Forskarna bakom studien, som är gjord genom att sätta en klämma på näsan och en mätapparat i munnen på 10 sovande försökspersoner, menar att det kan vara förklaringen till varför många tandläkare rapporterar om att människor som sover med öppen mun har skadade tänder.

Speciellt män har svårt att stänga munnen på natten och är därför främst i riskzonen. Forskning visar att 1 av 3 män sover med öppen mun medan det bara är cirka 5 procent av kvinnorna.

3 tips som kan hjälpa dig att stänga munnen på natten:

  • Se till att det alltid är fri passage i näsan genom att snyta dig innan sängdags.

  • Vädra ut innan du ska sova och se till att det är allmänt rent och fräscht i sovrummet. Damm och annan smuts i luften kan täppa till näsan. 

  • Använd eventuellt ett snarkplåster/näsplåster, om snarkning är orsaken till att du sover med öppen mun.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar