Kvinna dricker läsk.

Dricker du ofta lightläsk? Läs då mer här ...

© iStock

Därför ska du inte dricka lightläsk

Släcker du också törsten med lightläsk för att spara in på kalorierna? Det bör du sluta med direkt!

2 maj 2017 av Irene Brøndum

Ahhhh… Ljudet av en burk lightläsk som öppnas kan göra många av oss alldeles saliga när törsten gör sig påmind. Och när vi vill gå ner i vikt så finns det väl ingen som inte väljer lightläsk istället för vanlig. 

Nu visar en omfattande amerikansk studie från Boston University dock att lightläsk inte alls är något bra alternativ.

Forskarna har undersökt 4000 personers dryckesvanor och följt dem i över 10 år. Och resultaten är skrämmande.

Lightläsk förstör hjärnan

De av deltagarna som drack minst en syntetiskt sötad lightläsk om dagen hade nästan tre gånger så hög risk att drabbas av blodproppar i hjärnan och demens jämfört med de som inte drack lightläsk.

Forskarna tog i studien hänsyn till deltagarnas övriga livsstil, men kunde dock inte komma runt det faktum om några av deltagarna fick diabetes under försöksperioden, och därför drack mer lightläsk. Diabetes är en känd riskfaktor för att utveckla blodproppar och demens. Men även om så var fallet kan det ändå inte förklara den mycket förhöjda risken.

I studien görs det ingen skillnad på olika typer av sötningsmedel och forskarna har ännu ingen förklaring till varför lightläsk till synes skadar både kroppen och hjärnan.

Man kunde i studien inte se något samband mellan läsk sötad med socker och stroke och demens. Men det gör ändå inte vanlig läsk till ett bättre alternativ.

Källa: Stroke

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar