Kvinde tager en bid af et stykke chokolade
© Colourbox

Choklad gör dig lugnare och mer tillfreds

Den mörka godbiten är inte bara ögonblicklig njutning. En ny studie visar att choklad får dig att må bättre.

12 maj 2016 av Karine Kirkebæk, Illustreret Videnskab

Forskare har gett chokladälskare ett trumfkort.

En ny studie från Swinburne University of Technology i Australien visar att små mängder mörk choklad kan öka känslan av lugn och tillfredsställelse.

Choklad gör dig lugn

Mörk choklad innehåller rikligt med en grupp antioxidanter kallade polyfenoler, och det är dessa antioxidanter och deras effekt på människors humör som forskarna har tittat närmare på.

Under försöket skulle 72 män och kvinnor inta antingen 500 mg, 250 mg eller 0 mg polyfenol i en mörk chokladdryck under 30 dagar.

Det finns omkring 120 mg polyfenol i en platta mörk choklad av god kvalitet.

Försökspersonerna som intog den högsta mängden på 500 mg rapporterade en ökad känsla av lugn och tillfredsställelse. Deras humör mättes utifrån 16 olika skalor.

Forskare granskar choklad

Forskarna har inte kunnat koppla chokladintaget direkt till det förbättrade humöret. Det kan också bero på att försökspersonerna helt enkelt var gladare för att de åt något de tyckte mycket om.

De australiska forskarna ska nu med hjälp av fortsatta försök bevisa sambandet mellan polyfenol och känslan av lugn och tillfredsställelse.

Choklad har gynnsamma effekter

Andra studier har också tittat närmare på chokladens goda egenskaper.

En studie från 2015 visade att antioxidanten resveratrol, som finns i exempelvis mörk choklad och i rödvin, kan hämma utvecklingen av Alzheimers och demens.

En annan studie har visat att polyfenol i choklad även har en positiv inverkan på hjärt-kärlsjukdomar. Det ökar mängden av det gynnsamma kolesterolet HDL, som leder till mindre av det dåliga LDL-kolesterolet.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar