Kvinna äter avokado, deltidsfasta
Minskar du på kalorierna

kan du stärka immunförsvaret. Se här hur du gör!

© wichmann+bendtsen

Boosta ditt immunförsvar med färre kalorier

De här 3 dagarna innebär att du deltidsfastar och dagligen äter en måltid på endast 250 kcal. Måltiderna är så små att kroppen går in i ett fasteliknande tillstånd, och därmed får du glädje av fastans olika fördelar. Men det blir lättare att klara hungern eftersom du ändå äter lite grann.

19 oktober 2018 av Martin Kreutzer

3 dagar med färre kalorier stärker ditt immunförsvar

Vad innebär det att deltidsfasta?

Tre dagar där du bara får äta två små måltider på 250 kcal.

Fördelar med att fasta:

  • Metoden är mentalt överkomlig eftersom fasteperioderna är korta.
  • Du kan äta tillsammans med familjen och/eller dina kollegor.
  • Måltiderna tillför din kropp nyttiga ämnen.

Nackdelar med att fasta:

  • Du uppnår inte en lika kraftfull effekt som när du fastar på riktigt.
  • Det kan gå lite för lång tid mellan måltiderna. 

Så deltidsfastar du i 3 dagar

Dag 1

Morgon

Starta dagen med en frukost. Den ska vara på 250 kcal och relativt kolhydratfattig. Det är en bra idé att se till att det finns gott om proteiner i måltiden, till exempel från kvarg eller ägg. En bra frukost är: Två ägg, 150 gram grönsaker + en halv skiva rågbröd. Gör till exempel en liten omelett med ett par stora tomatskivor och ät en halv skiva rostat rågbröd till den.

Lunch

Gå en promenad istället för att äta lunch med dina kollegor. Det ger både nyttig motion och frisk luft, och du minskar matsuget.

Eftermiddag

Drick ett glas vatten var tredje timme. Många dricker bara till maten och när de flesta måltiderna försvinner måste du ha en ny rutin för att få i dig vätska.

Kväll

Ät kvällsmat. Hemma har du full kontroll över menyn och det är trevligt att äta med familjen. Du kan dock också välja frukost och lunch, eller lunch och kvällsmat. Ett bra kvällsmål på 250 kcal är ett grillat kyckling­bröst med sallad på 150 gram rödkål, en halv apelsin och 10 mandlar.

Sen kväll

Drick en kopp te utan koffein och känn lugnet komma.

Dag 2

Morgon

Ät 1,5 dl kvarg (naturell) ihop med 100 g tärnad frukt och 1 msk grov müsli. Proteinerna från kvargen mättar bra medan de övriga ingredienserna ger stärkande växtämnen som stärker ditt immunförsvar.

Lunch

Är det svårt att hålla modet uppe så njut av en kopp te. Gillar du sött kan både lakrits­te och rooibos­te med vanilj dämpa sötsuget.

Eftermiddag

Har du energi så ta ett träningspass. Träna inte för hårt, för det är lätt att få lågt blodsocker när du skär ner på måltiderna. Styrketräning, rask promenad eller lätt joggning kan i regel fungera bra, och med lite tur kan träningen lindra den värsta hungern.

Kväll

Har du tränat så ät lite efteråt eftersom du säkert är hungrig! Skär ner lite på fettet för att ge plats åt protein och kolhydrater. En delikat och snabb måltid är en halv avokado med 125 gram räkor och en skiva rågbröd.

Sen kväll

Gå och lägg dig en timme tidigare än normalt. Kroppen börjar garanterat bli trött nu ett par dagar in i halvfastan.

Dag 3

Morgon

Sista dagen! Vad sägs om att börja med en kraftfull smoothie? Kalori­mässigt går det fint att mixa en halv banan, 100 g frysta bär, 1 dl juice och 1 dl kvarg till en läcker blandning.

Förmiddag

Saknar du en god kopp kaffe så är det här efter frukost som den fungerar bäst. Kaffe kan få ditt blodsocker att falla, men med smoothiens energitillskott i blodet borde kroppen kunna klara kaffet.

Lunch

Går du en promenad förstärker du fasteeffekten, så snöra på dig promenadskorna och utnyttja lunchpausen optimalt.

Kväll

Du förtjänar nästan en festmiddag efter att ha kommit hit, men biff och bearnaisesås spränger kalori­gränsen och är heller inte särskilt bra för ditt immunförsvar. Istället rekommenderar vi en delikat bit lax, tre–fyra små potatisar och lite god broccoli eller blomkål som tillbehör.

Sen kväll

Ta ett varmt bad och gå direkt i säng så att du får en god nattsömn.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar