4 kvinnor ligger i en säng och ser förskräckta ut.

Dina hörlurar är en riktig rysare. De är fulla av bakterier så kom ihåg att rengöra dem regelbundet och håll dem för dig själv.

© iStock

Blä! Dessa ska du ALDRIG dela med andra

Du använder dem säkert många gånger om dagen. De är helt oumbärliga och du lånar kanske ut dem ibland. Men psssst….de fulla av bakterier.

14 april 2016 av Inge Eriksen

Är du en flitig användare av earplugs – de små runda hörlurarna som du trycker in i hörselgången – får du säkert abstinens när du har glömt ta med dem. Men även om du är frestad att låna ett par, så låt bli! Och omvänt, låna inte ut dina egna!

Earplugs är nämligen fulla av bakterier, som kan ge dig infektioner, skriver den amerikanska hemsidan buzzfed.com. En undersökning från Manipal University i Indien visar att användandet av earplugs får antalet bakterier att öka med 11 gånger så många.

Värme och fukt stängs inne

Förklaringen är att earplugs blockerar den del av örat, som normalt är öppen för luft. Därmed stängs värme och fukt inne, vilket gör det lättare för bakterier att utvecklas. Det medför en ökad risk för svamp- och bakterieinfektioner.

Alla människor har en speciell bakterieflora i örat, som kroppen betraktar som normal och som inte ger infektioner. Men om främmande bakterier kommer in i örat, riskerar du att få problem, om du inte alltid rengör dina earplugs efter användning.

Även om du inte lånar ut dina earplugs, lägger du dem under dagens lopp på många olika ställen, där det samlas främmande bakterier, som du sedan för in i din hörselgång.

 3 tips för god earplugs-hygien:

  1. Desinficera dina earplugs en gång i veckan.
  2. Låna aldrig ut dina earplugs – och låna aldrig själv andras.
  3. Förvara dem i en ask med lock.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar