Ät dig fri från diabetes

Minimera din risk att utveckla typ 2-diabetes genom att äta mycket fibrer från spannmål.

17 juli 2015 av I FORM

Detta är slutsatsen i en studie som visar att kvinnor som äter 8,3 gram fibrer per dag sänker sin risk att utveckla typ 2-diabetes med 59 procent jämfört med kvinnor som bara äter 1,5 gram fibrer om dagen.

Spannmålsprodukter med lågt fiberinnehåll, till exempel vitt bröd, ökar risken för samma sjukdom. Detta eftersom det får blodsockret att stiga och med det ökar kroppens behov av insulin. Detta, i sin tur, ger problem med sköldkörteln och det kan som följd leda till diabetes, enligt forskarna vars studie omfattar drygt 40 000 kvinnor.

Du behöver 25-35 gram fibrer per dag
Fibrer per 100 gram:

  • Vetekli 40,2 g
  • Havregryn 10,1 g
  • Rågbröd 8 g
  • Rågkärnor 14,8 g
  • Kellogg's All-Bran Plus 29 g
  • Finax BranMüsli + 20 g

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar