Kvinna ligger i sängen med magont.


© iStock

5 symptom på mag- och tarmproblem

Om du inte behandlar din mage och dina tarmar på rätt sätt, kan det få stora konsekvenser för resten av din kropp. Här är 5 märkliga tecken på att det är något fel med din mag-tarmkanal!

6 mars 2017 av Anja Bruneskjold

Det ÄR viktigt vad du stoppar i dig, eftersom det som hamnar i din mage kan påverka din kropp negativt. För att slippa problem med hälsan behöver du alltså vara noga med vad du äter och dricker.

Smärtor och svullen mage

Om du har ont i magen och konstant är uppblåst kan det vara något fel. Det kan t ex vara tecken på en inflammation i tarmen. Om du är dålig i magen bör du ta det på allvar. Processad mat och vitt socker är generellt dåligt för mag-tarmkanalen.

Du är konstant trött

Mag-tarmkanalen tar hand om det vi äter. Men den måste också bearbeta du inte tål. Det kan t ex vara gluten eller laktos, vilket dränerar dig på energi om du är intolerant.

Att undvika gluten är inte svårt. Här får du en snabbguide.

Du har ont i lederna

Om du konstant har ont i lederna kan det vara tecken på inflammation i mag-tarmkanalen. Kroppen använder all sin energi på att bekämpa inflammationen – och det kan ge ledsmärtor.

Du går upp i vikt

Det är inte säkert att det är mag-tamkanalen som är problemet om du går upp i vikt. Ofta är diverse allergier orsaken till obalans i tarmen – och det gör att din mat inte smälts riktigt som den ska.

Du tappar håret

Om mag-tarmkanalen är i obalans, bildar kroppen inte rätt matsmältningsenzymer. Och då tar vi inte upp vitaminer och mineraler som vi ska från den mat vi äter. Och det påverkar alltså håret. Gluten och laktos får ofta skulden för håravfall. Men det bästa är att gå till läkaren och ta reda på vad det handlar om.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar