Kvinna håller sig för munnen med en hand.
© iStock

5 kroppslukter du INTE bör ignorera

Det kan finnas många anledningar till att din kroppslukt är annorlunda är den brukar. Kolla här!

17 februari 2017 av Anja Bruneskjold

Det kan vara att du luktar mer svett än vanligt, eller att din andedräkt luktar vitlök på lång väg. Som regel finns det en naturlig förklaring. Men de här kroppslukterna bör du inte ignorera, för de kan handla om din hälsa.

1. Dina fötter luktar

Det behöver inte bero på att dina träningsskor behöver en omgång i tvättmaskinen. Har du kollat om du kanske har svamp eller någon annan fotinfektion? Då är det en bra idé att gå till doktorn för att få bukt med problemet.

2. Din avföring luktar

Det är långtifrån säkert att det är det som är problemet. Men laktosintolerans kan faktiskt få din avföring att lukta hemskt. Lägg också märke till om du är mer uppblåst än vanligt. Kanske kan det ligga något i det. Och då är det läge att gå till doktorn.

3. Din urin luktar konstigt

Ofta kan det lukta lite "starkt" – nästan kemiskt. Lukten kan bero på att urinröret är kortare än normalt. Din läkare kan som tur är hjälpa dig med problemet.

4. Dålig andedräkt

Om din morgonandedräkt inte försvinner när du äter eller borstar tänderna, kan det bero på sömnlöshet. Hela natten fungerar din mun som filter och där bildas det mängder av bakterier. Ring genast till läkaren!

5. Andedräkt som luktar frukt

Fruktdoftande andedräkt kan dessvärre vara ett tecken på diabetes. Lukten uppstår för att kroppen saknar insulin. Människor med typ 1-diabetes har oftare den här typen av andedräkt än människor med typ 2-diabetes.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar