Kvinna håller sig för underlivet.

Är det något som oroar dig så fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite.

© iStock

5 frågor till gynekologen som du gärna vill veta svaret på

Glömmer du (också) vad du ska fråga när du är och kollar ditt underliv, så läs mer här. Vi har ställt fem vanliga frågor till gynekologen Christine Felding, som du gärna vill ha svaret på.

2 oktober 2017 av Maria Albøg Jespersen

En gynekologisk undersökning varar oftast bara i några få minuter. Ändå hinner du tänka tusen tankar medan du ligger där med fötterna i vädret.

Vi har ställt fem vanliga frågor till gynekologen Christine Felding så du slipper ligga och spekulera nästa gång du går till gynekologen.

1. Vad tänker du när jag inte har rakat mig där nere?

”Det är alltid några patienter som ber om ursäkt för att de inte har rakat sig, men jag svarar att det inte spelar någon som helst roll. På skoj kan jag säga att jag lovar att inte säga något till någon.”

2. Vad är det obehagligaste du har upplevt?

”Det händer några gånger om året att det kommer en patient som har glömt en tampong i underlivet i flera veckor. Det finns inget som luktar så illa som när den kommer ut!”

3. Vad är det värsta jag kan utsätta mitt underliv för?

”Osäkert sex. Om du har flera olika sexpartners ska du tänka på att använda kondom, även om du äter p-piller eller använder spiral. Både klamydia och gonorré har ökat mycket de senaste åren, men de är enkla att undvika.”

4. Kan jag bli undersökt när jag har menstruation?

”Ja, du kan både testa dig för könssjukdomar och ta cellprov även om du har menstruation. Det finns inga gynekologer som svimmar när de ser blod.”

5. Hur ofta ska jag få mitt underliv undersökt?

”Du SKA ta cellprov från livmoderhalsen var tredje år. Även om du är vaccinerad mot HPV.” 

Källa: Christine Felding, specialläkare i gynekologi och obstetrik.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar