Därför har du alltid plats för dessert

Oavsett hur mätt man är finns det alltid plats för dessert. Här förklarar vi varför det är så!

24 maj 2016 av I FORM-redaktionen

Du känner säkert igen dig: du sitter och frustar och stönar efter att ha ätit kvällens middag. Du är helt mätt och kan inte klämma ner en bit till. Men så kommer desserten fram på bordet och plötsligt uppenbarar sig ett hålrum i magen, som gör plats för sötsakerna.

Därför blir du mätt

När vi har ätit så mycket att våra magar är uttänjda till en viss punkt så kan inte magen ta emot mer. Då skickar den kemiska och neurologiska signaler till hjärnan om att vi är mätta. Dessa passerar sedan via hjärnans njutningscentrum vilket gör att vi inte är sugna på mer mat.

Förr i tiden hade vi inte tillgång till samma mängder mat som nu – och inte heller med det höga fettinnehåll som vi ser idag. De här signalerna till hjärnan gjorde därför att vi undvek att äta så att magsäcken sprack, när vi fick tillgång till större mängder mat.

Den här funktionen har mänskligheten utvecklat över hundratusentals år och den har tillsammans med dess motsats, hjärnans njutningscentrum, sett till att vi haft ett naturligt kaloriintag. 

Förklaringen

Det finns faktiskt en god anledning till att vi ändå alltid har plats för dessert.

Idag har vi tillgång till desserter och snabbmat i oanade mängder och detta skapar en obalans mellan de två funktionerna mättnad och njutning.

Sötsaker och mat med ett högt fettinnehåll är så lockande för oss att den fulla magens signaler om att vi inte kan äta mer, inte längre kan övervinna hjärnans njutningscentrum och vårt sug efter att få ner den där desserten.


Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar