Kvinna springer på gatan.
© iStock

Ny forsking: Spring dig fri från cancer

All vet att löpning är bra för både kropp och själ. Men studier visar att löpning även verkar förebyggande mot cancer.

16 augusti 2016 av Gorm Palmgren
Normalt kan du inte springa ifrån dina problem, men när det gäller cancer kan det faktiskt vara möjligt. När löpturen får fart på din puls och adrenalinet pumpar i blodet stärker det nämligen inte bara hjärtat, lungorna och musklerna. Även ditt immunförsvar kommer i toppform så att det blir betydligt bättre på att förhindra att cancertumörer utvecklas i din kropp.

De här cancerformerna kan du springa ifrån

Bröstcancer
Kvinnor kan minska risken för bröstcancer med 20–80 procent genom att få upp pulsen i mellan en halv och en hel timme om dagen. En livslång effekt ses vid aktiv träning i ungdomsåren, men risken kan också sänkas även om man börjar att motionera senare i livet.


Tjocktarmscancer
Många undersökningar har visat att fysisk aktivitet kan minska risken för att få tjocktarmscancer så mycket som 30–40 procent. Det finns ett tydligt samband mellan den cancerförebyggande effekten och graden av fysisk aktivitet.


Livmodercancer
Cancer i livmoderns slemhinnor kan enligt flera undersökningar reduceras med 20–40 procent genom fysisk aktivitet, och effekten ökar i takt med att man får fart på pulsen.


Lungcancer
Vetenskapliga undersökningar tyder på att risken för lungcancer reduceras med 20 procent för de som motionerar. Det tycks dock som att effekten är störst hos män. Forskarna vet inte varför.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar