Mikropauser skyddar mot cancer

Res dig från soffan när det är reklam på tv, gå över till kollegan istället för att skicka ett mejl, eller hämta kaffe i en automat som står lite längre bort. Dessa små, aktiva mikropauser är allt allt som krävs för att du ska stärka ditt cancerskydd markant.

5 november 2011 av Karen Lyager Horve

Om du ser till att komma upp från soffan varje gång det är reklam på tv, eller lätta rumpan från kontorsstolen bara 1-2 minuter i timmen kan du sänka din risk att utveckla bröstcancer och en rad andra cancersjukdomar markant. Det är en av slutsatserna som drogs på en stor en konferens för cancerforskare i början av november i Washington DC, USA. Arrangör var välrenommerade American Institute for Cancer Research.

30 min räcker inte

Forskningsresultat visade tidigare i år att 30 minuters träning varje dag inte riktigt räcker till för att hålla cancer och andra livsstilssjukdomar på avstånd. En halvtimme med ökad puls är helt enkelt inte tillräckligt för att uppväga de skadeverkningar som det innebär att vara stillasittande resterande 97 procent av dagens vakna timmar.

Små mikropauser gör stor skillnad

Ny forskning visar nu att mikropauser kan ta udden av skadeverkningarna som de många stillasittande timmarna orsakar. Effekten kan mätas tydligt även om det handlar om mycket små pauser, då man till exempel går och hämtar ett glas vatten eller småpratar med en kollega.

Tänk i två steg

Nu ska vi tänka i två steg: Dels ska vi avsätta tid att motionera de rekommenderade 30 minutrarna om dagen, dels ska vi bryta de stunder som vi sitter ner länge med små "aktiva pauser".

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar