Förebygg cancer med lök

Lök och vitlök sänker cancerrisken, visar en europeisk studie.

15 juli 2015 av I FORM

Tycker du att lök och vitlök är helt oumbärliga i matlagningen? Då finns det goda nyheter, för det har visat sig att bara 10 gram är tillräckligt för att effektivt skydda mot magcancer, vilket är den fjärde vanligaste cancerformen i världen. Mer behövs inte för att sänka risken med 30 procent och enligt forskarna spelar det i det här sammanhanget ingen roll hur du tillagar löken och vitlöken.

Det visar en studie med mer än 520 000 deltagare från 10 europeiska länder, den hittills största i sitt slag. Det är inte första gången som forskarna visar ett samband mellan lök och minskad cancerrisk. Tidigare har amerikanska forskare visat att extrakt från lök hämmar tillväxten av lever- och tarmcancerceller.

Därför är lök så nyttigt

Både lök och vitlök är rent generellt mycket nyttiga råvaror. Lök innehåller framför allt antioxidanten quercetin, som skyddar mot blodproppar och cancer. Vitlök innehåller ett svavelhaltigt ämne, alliin, som omvandlas till allicin när löken pressas eller hackas. Allicin motverkar åderförkalkning, sänker blodtrycket samt skyddar mot blodproppar och cancer.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar