Undvik matsvinn

Det är faktiskt enklare än du tror att minimera eller helt undvika matsvinn.

© iStock

9 tips för att minimera matsvinn

74 kg. Så mycket mat slänger vi i genomsnitt per svensk och år. Tycker du (också) att vi kan bättre? Häng då med oss in i köket och se hur enkelt du tar upp kampen mot matsvinnet – till glädje för både miljön och din plånbok.

19 februari 2018 av Maria Albøg Jespersen & Tine Sandorf

Tänk dig för och undvik matsvinn

Det är faktiskt inte särskilt svårt att undvika matsvinn. Det krävs bara att du tänker dig lite för innan du slänger mat. Här får du 9 enkla tips för att minimera eller helt undvika matsvinn.

1. Gör en plan och undvik matsvinn

Planera veckans måltider i förväg och gör veckans inköp på en gång, så du minskar antalet impulsköp. Använd gärna några av grönsakerna i flera rätter, så att du verkligen utnyttjar alla råvaror fullt ut.

Här kan du hitta inspiration till en sund och enkel veckomeny, så du undviker matsvinn.

2. Gå igenom dina köksskåp och undvik matsvinn

Börja veckohandlingen hemma, där du går igenom innehållet i dina köksskåp så du slipper köpa hem matvaror som du redan har. Köper du mer än du behöver är risken att maten blir för gammal, eller förlorar i smak innan du hinner äta upp den.

3. Ha koll på mängderna och undvik matsvinn

Laga portionerna baserat på hur många personer ni är i hushållet. Kokar du konsekvent för mycket spaghetti eller är det för mycket potatis kvar i grytan när ni har ätit, gör då mindre portioner. 

4. Bli medveten och undvik matsvinn

Frukt och grönt är det vi slänger mest av. Hela 41 procent av det vi köper i frukt- och gröntdisken hamnar i skräphinken. Tänk därför på att inte köpa mer än du vet att du kommer äta upp – även om butiken lockar med mängdrabatter.

5. Se upp med rabatterna och undvik matsvinn

Cirka 19 kg ätbar mat slängs i soporna och 26 kg mat och dryck hälls bort i slasken. Siffrorna är per person och år. Mycket slängs för att vi köper för mycket eller glömmer maten längst in i kylskåpet och kastar mat istället för att äta rester. Ett hushåll kan spara upp till 6 000 kr per år på att minska sitt svinn. Tänkvärt.

6. Dela upp maten och undvik matsvinn

Håll ordning i dina köksskåp med hjälp av etiketter med datum och innehåll, och ställ de äldsta matvarorna ytterst. I kylskåpet kan du förvara maten i genomskinliga plastburkar, plastpåsar eller med plastfolie över. Det gör maten mer synlig, vilket ökar sannolikheten för att du äter upp den innan den blir för gammal.

Tips!

Förvara pålägg i rena, lufttäta plastburkar. Det ökar matens hållbarhet, eftersom den inte smittas lika lätt av bakterier från annan mat i kylskåpet.

7. Återanvänd rester och undvik matsvinn

Laga mat för flera dagar och låt resterna ingå i andra rätter. Exempelvis kan rester av stekt kycklingfilé smaka supergott i en krämig svamprisotto med grönkål eller i en läcker wokrätt med sötsur sås.

8. Använd näsan och undvik matsvinn

42 procent av oss slänger maten när bäst före-datumet har passerat. Men mycket går utmärkt att äta ändå. Huvudregeln är att maten går att äta om den fortfarande doftar och smakar gott.

9. Frys in och undvik matsvinn

Stoppa in maten i frysen om det blir rester över från middagen, eller om du har köpt för mycket kött eller bröd. Kom dock ihåg att notera innehåll och datum, så att du har lite koll på hållbarheten. Du blir inte sjuk av att äta mat som har varit fryst längre än vad som rekommenderas. Det som händer är att kvaliteten på maten försämras. 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar