4 saker som svett avslöjar om din hälsa

Visste du att svett faktiskt kan avslöja om du har lågt blodsocker och om du är glad eller rädd?

1 augusti 2016 av Anja Bruneskjold

Du vet säkert redan vad det innebär om du hör till dem som svettas mycket när du tränar. Men vet du också vad ditt svett säger om din hälsa generellt? Kolla då in de här 4 sakerna!

Är du gravid?

Den svettiga känslan kan uppstå när du har mens, men den kan faktiskt också betyda att du är gravid. För när du är gravid så ändrar hormonerna i kroppen sig markant. Och det innebär bl a att du känner dig svettigare än du brukar göra.

Är du stressad eller nervös?

Vårt svett består primärt av vatten och salt och oftast luktar det inte så mycket. Men när vi är stressade, produceras svetten i andra svettkörtlar och den innehåller därför en del fett och protein. Det är när den här typen av svett blandas med bakterierna från huden som det uppstår dålig lukt.

Är du glad eller rädd?

I en undersökning från 2015 blev 36 kvinnor ombedda att lukta på olika män och deras svett. Männen utsattes för videofilmer som antingen gjorde dem rädda eller glada. Kvinnorna var överens om att svetten hos de män som blivit rädda luktade illa och markant annorlunda i förhållande till svetten hos de män som var glada.

Har du för lågt blodsocker?

Om du ofta kallsvettas speciellt på ryggen och i hårfästet kan du ha för lågt blodsocker. Kanske lider du av diabetes, men om så inte är fallet kan det låga blodsockret komma på rätt köl genom att du äter eller dricker något.

Har du funderat över varför du ibland vaknar badandes i svett? Få svaret här!

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar