Trött kvinna sitter och jobbar.
© iStock

4 osunda saker som händer när du sitter för mycket

Om du sitter ner på jobbet varje dag sker det en rad överraskande saker som inte är så bra för kroppen. Få reda på vad och vad du kan göra för att undvika det.

14 juni 2017 av Amalie Caroline Møller Bonde

Vi är många som har ett stillasittande jobb som gör att vi sitter ner nästan åtta timmar om dagen under veckans alla vardagar. Givetvis med undantag för när vi går för att hämta kaffe ännu en gång, går ut och äter lunch eller går på toaletten. 

När vi kommer hem efter en lång arbetsdag har vi inte heller alltid energi nog för att ta oss till gymmet. Men det finns faktiskt en rad dåliga konsekvenser med att vara för inaktiv.

Här har vi samlat 4 saker som påverkar när du sitter för mycket ner – kanske kan det till och med vara en god idé att läsa den här artikeln stående?

1. Ditt kolesterol

  När du sitter ner i mer än två timmar minskar din förbränning betydligt. Lipoprotein lipases är ett enzym som hjälper kroppen att bryta ner fett, men den funktionen försvagas när du är inaktiv för lång tid åt gången. Enzymet spelar också stor roll när du vill förbättra en dålig ämnesomsättning.

  2. Vikten

  Detta är kanske inte så överraskande, men icke desto mindre är det viktigt att tänka på om du gärna vill gå ner några kilon. Påminn dig själv om att det är bra att gå en promenad och få igång förbränningen lite. 

  Men du behöver inte gå ut och gå för du förbränner dubbelt så många kalorier bara genom att stå upp istället för att sitta ner.

  (Har du ställt dig upp nu?)

  3. Dina muskler

  Dina muskler påverkas också av om du inte rör dig tillräckligt. Dels förlorar du muskelmassa av att vara för inaktiv, dels kan det ge smärtor i både muskler och leder. Lyckligtvis finns det en rad matvaror som kan råda bot på det problemet, men gör det ändå till en regel att resa dig upp minst en gång i timmen. 

  4. Risken för cancer och typ 2-diabetes

  Om du sitter för mycket ner under lång tid och generellt är för inaktiv under dagen har du en ökad risk för att utveckla sjukdomar som cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, visar en rapport. 

  (Nu står du förhoppningsvis upp!)

  Nå ditt mål 2018!

  Kanske är du intresserad av ...

  I FORM tipsar