Tugga dig till en plattare mage

Vill du ha en platt mage? Ät då livsmedel som håller magfettet borta och undvik sådant som är fettbildande. Här får du en guide till dina bästa val.

Det finns mat som du kan äta massor av utan att det syns på magen, men det finns också mat som mycket målinriktat sätter sig runt mage och höfter.

Därför är det klokt att hålla igen på dessa fettbildande livsmedel. Det handlar i synnerhet om:

Vitt bröd, vitt ris och nudlar

Snabba kolhydrater har en tendens att sätta sig på magen, de gör att blodsockret stiger snabbt på kort tid. Forskare misstänker också att de stimulerar fettcellerna till att hålla kvar fettet. Ersätt därför en del av kolhydraterna med grönsaker.

Välj också grova varianter som fullkornsbröd och råris. De upptas inte särskilt mycket långsammare, men är nyttigare.

Socker

Vingummi, karameller och läsk innehåller mycket socker som gärna stannar kvar i magregionen. Även dolt socker i till exempel färdiglagade rätter, ketchup, bröd, pålägg, cornflakes och inlagd sill ökar mycket snabbt blodsockret, vilket försvårar för fettcellerna att bli av med fettet.

Öl, vin och sprit

Ett glas vin då och då har ingen betydelse för ditt totala kaloriintag, men om glaset blir till flaskor och ölflaskorna hopas varje månad, ja då börjar det bli något som gör det svårt för dig att få en platt mage. En öl innehåller till exempel 120 kalorier, medan ett glas rödvin innebär 105 kaloriers tillskott.

Så får du en plattare mage

Minska på socker, godis och vitt bröd, på så sätt mister fettet sina viktigaste näringskällor. Istället finns det livsmedel som du kan äta massor av för att de hjälper dig att bli av med bukfettet.

Ät

  • Enkelomättade fettsyrorFrån till exempel nötter, avokado och oliver.

  • Fet fisk Innehåller omega-3fettsyror, D-vitamin och jod som stimulerar kroppen att bryta ner fettcellerna på magen.

  • Mjölk, ost och ägg Innehåller D-vitamin som hjälper till att frigöra och förbränna bukfettet.

  • Frukt och grönt Ju mer frukt och grönt du äter, desto smalare är du om midjan.

  • Magert kött Proteinet i kött verkar på tre sätt: Det lösgör bukfettet, ökar förbränningen och mättar bra.