Läs också

Gå dig smal

Gå dig smal

Myt: Man lever längre om man går ner i vikt

Det är inte bara vikten som bestämmer din livslängd. Öka istället vardagsmotionen och kom ihåg att träna regelbundet.

10 februari 2016 av Irene Brøndum

Beklagar om vi grusar dina förhoppningar, men du lever alltså inte nödvändigtvis längre bara för att du går ner i vikt.

Tvärtom kan det öka risken att du dör i förtid. I alla fall om du bara räknar kalorier och bantar, vilket gör att du tappar muskelmassa och därmed, enligt forskningen, ökar risken för ett kortare liv. Så om du ska gå ner i vikt bör du se till att din strategi för att tappa kilon också innehåller motion.

Forskare har undersökt om friska vuxna har nytta av att tappa några kilon. Och siffrorna avslöjade en tydlig överdödlighet hos friska med ett BMI mellan 25 och 30 när de går ner i vikt. Inte ens för kraftigt överviktiga med ett BMI mellan 30 och 35 lönade det sig att gå ner i vikt – det hade nämligen inte heller någon gynnsam effekt på dödligheten. Detta alltså när motion tagits bort ur ekvationen.

De flesta tror nog att det är hälsosamt att gå ner i vikt om man råkar ha lite för mycket kurvor. Den uppfattningen bygger troligen på att ett försäkrings­bolag på 20-talet upptäckte att övervikt var förenad med ökad dödlighet – vilket det också är – men sedan drog man den felaktiga slutsatsen att det därför självklart var hälsosamt att gå ner i vikt. Men så är det alltså inte nödvändigtvis.

Om du vill gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt, ska du vara noga med att också öka träningsdosen.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar