Myt: Jojobantning är sunt

En diet efter nyår och igen inför bikinisäsongen är inte bra för hälsan.

12 februari 2016 av Irene Brøndum

Börjar du banta varje år direkt efter nyår och går sedan upp igen i mars? Och börjar sedan banta igen när det börjar bli dags för bikini­säsongen, och sedan går upp igen på hösten? Det är det sämsta du kan göra för din hälsa.

Forskarna har en teori om att viktminskning frigör en ökad mängd fria fettsyror i blodet. Fria fettsyror utlöser ohälsosamma kedjereaktioner i våra celler. Så kallade proinflammatoriska cytokiner – en typ av inflammationsämnen - omringar cellerna och får kroppen att reagera som om det var ett hot som kom utifrån, till exempel virus och bakterier. Bland annat genom att bilda bindväv i och omkring cellerna i till exempel fettvävnaden och levern. Nästa gång du går upp kommer bindväven att göra det lite svårare för kroppen att lagra fettet i fettcellerna och så får du ännu fler fria fett­syror i blodomloppet och mer bindväv i cellerna.

Detta leder bland annat till att cellerna och levern blir mindre mottagliga för insulin, vilket ger dig en dålig blodsockerreglering och med tiden ökad risk för att utveckla diabetes.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar