En näve valnötter.

50 gram valnötter per dag är lagom för att de nyttiga ämnena ska få full effekt i kroppen. Det motsvarar ca 24 valnötshalvor.

© iStock

Valnötter kan förebygga att man äter för mycket

Valnötter har länge varit kända för att vara hälsosamma, men enligt ny forskning har de faktiskt ännu fler fördelar.

12 september 2017 av Maria Albøg Jespersen

Mättande kostfibrer, sunt fett och massor av stärkande växtämnen gör valnötter till den perfekta supermaten som både dämpar inflammationer i kroppen och förebygger diabetes samt skyddar mot blodproppar och vissa former av cancer. Dessutom smakar de supergott.

Men enligt en amerikansk studie har de även en annan sund egenskap: De kan förebygga att man äter för mycket.

Forskare från Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, Massachusetts, har för första gången undersökt vilken effekt det har på hjärnan när du äter valnötter.

Ökad aktivitet i hjärnan

Till undersökningen rekryterade forskarna tio överviktiga personer som fick bo 2 x 5 dagar på sjukhusets forskningsenhet, så att forskarna hela tiden kunde övervaka allt de åt. 

Under den ena testperioden fick testpersonerna äta en smoothie med 48 gram valnötter i, medan de under den andra perioden fick en smoothie med samma smak och näringsinnehåll, men utan valnötter.

Det resulterade inte bara i att testpersonerna kände sig mindre hungriga när de hade druckit den smoothie som innehöll valnötter – skanningar av testpersonernas hjärnor visade dessutom ökad aktivitet i den del av hjärnan som signalerar att vi är mätta när de drack smoothien med valnötter. 

Forskningen ska nu användas för att utveckla läkemedel som kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt och lättare hålla vikten.

Källa: Science Daily 

I FORM rekommenderar
Får du i dig för många kalorier under dagen? Oavsett om du vill gå ner i vikt eller hålla vikten är I FORM Kostdagbok ett perfekt redskap för att få överblick över din kost och hålla koll på ditt dagliga kaloriintag.
Testa I FORM Kostdagbok gratis i 5 dagar

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar