Sockerbitar i glas.

Du kan bli lika beroende av socker som av exempelvis cigaretter och alkohol. 

© iStock

De här 6 sakerna avslöjar om du är sockerberoende

Låter du dig också kontrolleras av ditt sötsug? Läs mer här och ta reda på om du (också) är sockerberoende.

31 januari 2017 av Maria Albøg Jespersen

Många av oss har svårt att sluta med socker, för vi har vant kroppen vid en daglig sockerkick – eller fem. Sitter du också fast i sockerfällan? Läs mer här och se hur mycket som passar in på dig.

1. Morgonstund har sött i mun

Redan tidigt på dagen ropar kroppen efter något sött. Ett par skedar socker på din havregrynsgröt är därför inte ovanligt, om du nu inte stoppar i dig en chokladcroissant på vägen till jobbet. 

2. Ditt humör svänger

Klockan är 20 minuter över lågt blodsocker. Ditt sötsug går inte att kontrollera och det bönar och ber om att du ska stanna och köpa något sött på macken. Det slutar med att du handlar en flaska av din favoritläsk och ditt humör är på topp. Tills ett par timmar senare, när du återigen får abstinens.

Klicka här och läs om hur du kan baka goda kakor utan socker

3. När du jobbar = smågodisfrossa

Förutom gem och pennor innehåller dina skrivbordslådor även en hemlig gömma med godis och choklad, som du äter i det fördolda.  

4. Du äter upp rubbet

Egentligen hade du bara tänkt ta en skumbanan, men en blev till två och på något märkligt sätt tog hela påsen slut. 

5. Nu får det räcka!

… lovar du dig själv varje gång det går upp för dig att du ännu en gång har ätit upp en hel påse godis, utan att njuta av den.

6. Undan med bevisen

Du har svårt att erkänna hur mycket och hur ofta du faktiskt äter godis. Du vill helst slänga tomma godispåsar och kolapapper så fort som möjligt, så din partner inte ser hur mycket du har stoppat i dig. 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar