Använd din fantasi som energikälla

Visste du att du kan använda dina fantasier och drömmar som redskap för att göra dig lyckligare och till och med bota allvarliga sjukdomar?

17 juli 2015 av I FORM

Tänk dig smal

När psykologer och andra terapeuter använder fantasiresor och bilder i behandlingen är det inte bara frågan om välbehag och önskedrömmar.

Fantasierna kan även användas till att hitta de blockeringar som förhindrar att man kommer vidare i sina önskningar om förändring. Den engelska psykoterapeuten Susie Orbach beskriver i sin bok Fetma är en kvinnofråga, hur fantasin kan användas till att identifiera orsakerna till att man inte kan kontrollera sin vikt, eller varför man inte kan uppnå sin idealvikt.

Övningen går helt enkelt ut på att man sätter eller lägger sig och slappnar av helt och hållet. Sedan ska man föreställa sig att man är på en fest som man har sett fram emot. Först fantiserar man att man ser sig själv röra sig runt på festen med sin faktiska nuvarande vikt. Därefter ska man visualisera sig fram till hur man skulle uppleva festen om man hade sin önskevikt. Och så ska man slutligen föreställa sig hur det skulle kännas om man vägde fem till tio kilo mindre än man gör i dag.

De flesta kommer enligt Orbach att uppleva helt oväntade saker, om de lyckas låta fantasin färdas fritt. Man kan t ex uppleva att man känner sig försvarslös eller utsatt för andras fientlighet och avundsjuka, om man har sin drömvikt. Och så kan man tvärtom uppleva en känsla av trygghet och skydd i form av en mer omfångsrik kroppshydda. Känslorna i fantasin kan ofta vara en nyckel till varför man har en ambivalent relation till sin vikt.

Förklaringen kan t ex vara att en viktminskning är förknippad med prestationsångest eller andra stressfaktorer och innan man har insett och bearbetat de känslorna, är det inte realistiskt att få en harmonisk relation till sin egen vikt, menar Susie Orbach.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar