Ämnesomsättningen är själva motorn

Ämnesomsättningen är den förbränning av energi som håller kroppen i gång.

16 juli 2015 av I FORM

Ämnesomsättningen är kroppens motor. Det är den energiförbränning som sker i kroppen. Energiförbrukningen för att bara hålla kroppen vid liv, dvs blodcirkulation, andning osv, utgör cirka 70 procent av energiförbrukningen. Resterande 30 procent går åt för fysisk aktivitet och matsmältning.
Förbränningen är hög i musklerna men nästan obefintlig i fettdepåerna. Det är därför muskulösa personer har hög ämnesomsättning.

Mät din motor exakt

Därför brukar man basera mätningen på de gaser som upptas och avlämnas av kroppen. Dessa värden kan sedan avslöja vilka
näringsämnen (kolhydrater, fett och protein) du förbränner. Indirekt kalorimetri, som metoden kallas, går till så att man placerar en luftgenomströmmad plexiglaskupa ovanför ditt huvud när du vilar. Under ca 20 minuter bestäms dels genomströmningshastigheten, dels den till- och utströmmande luftens sammansättning, varefter man kan beräkna dygnsenergiomsättningen i vila.

Ibland struntar man i plexiglaskulan och mäter i stället med näsklämma och munstycke. Den metoden är dock både betydligt osäkrare och mer obekväm för den som ska mätas.

Många läkare väljer på grund av bristande resurser att undersöka ämnesomsättningen med hjälp av blodprov som mäter innehållet av ämnesomsättningshormoner i blodet. Metoden är dock behäftad med vissa svagheter och ger därför inte någon särskilt nyanserad bild av ämnesomsättningen.

En annan metod går ut på att vederbörande lever ett "normalt" liv i en lufttät kammare där man kan mäta ut- och inströmmande luft, men det är självklart varken särskilt trevligt eller billigt.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar