Låt bli topparna och gå ner i vikt

APRILSKÄMT 2011: Vill du gå ner i vikt utan att besöka gymmet eller följa strikta dieter? Låt bli att klippa hårtopparna under ett år – då går du automatiskt ner i vikt, enligt en svensk studie.

1 april 2011

- Kroppen är en fantastisk mekanism på det sättet, den försöker alltid att kompensera och reparera sig själv, säger Arne Haarlose, professor i näringslära vid Klippans universitet, KU.

Haarlose jämför kroppens försök till näringskompensation av döda hårtoppar med de fantomsmärtor som kan uppstå i samband med amputationer.

- Det må vara en makaber jämförelse, men principen är faktiskt exakt densamma. Hårtopparna är döda, men hjärnan uppfattar inte saken så, utan fortsätter att sända impulser om att näring behövs också i denna del av kroppen.

Kroppens energiförbrukning är en konstant pågående process och gör ingen skillnad på vilken typ av aktivitet det handlar om.

Studien genomfördes på KU start våren 2009. Totalt deltog 4113 överviktiga kvinnor, hälften av dessa klippte hårtopparna var sjätte vecka, medan den andra gruppen inte klippte topparna alls.

Kvinnorna som lät bli att besöka frisören gick i genomsnitt ner 2,7 kilo mer än kvinnorna som klippte håret. Under studieperioden följde kvinnorna exakt samma diet och utövade lika stor del motion. Den enda skillnaden var just behandlingen av håret.

- Det utesluter alla andra förklaringar till kontrollgruppens viktminskning, säger Haarlose.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar