Kvinna står med sin mobil med Kostdagboken
Kan Kostdagboken hjälpa dig att gå ner i vikt?

Merete har provat I FORM Kostdagbok, där hon har knappat in alla sina måltider och mellanmål i tre veckor. Se här hur det gick.

Kan Kostdagboken hjälpa dig att gå ner i vikt?

Drömmer du om en dietist eller en PT som kan hjälpa dig igång med en sundare livsstil? Tänk om du kunde ta en genväg med ett mycket enklare och billigare hjälpmedel? Vi bad Merete testa I FORM Kostdagbok för att se om den kunde hjälpa henne till nya och bättre vanor.

9 maj 2018 av Jeanette Linder

Merete, 41 år, hade en önskan om att äta mindre generellt, så att hon kunde gå ner i vikt och hålla vikten. Därför tackade hon ja till att delta i ett litet experiment. 

Merete har provat I FORM Kostdagbok i tre veckor, där hon har knappat in samtliga måltider. Vid försökets början knappade hon in en målvikt och utifrån den har appen räknat ut det dagliga antal kalorier hon ska äta.

Så gick Meretes 3 veckor

Dag 1: Det är inte mycket jag kan äta, känns det som. Hoppas att jag kan hålla motivationen uppe för det här ...

Dag 7: Jippi! Jag har redan gått ner 1,5 kg.

Dag 12: Jag saknar VERKLIGEN fredagsfikat på jobbet. Och det känns som att jag inte har någon energi. Min målvikt kanske är lite för ambitiöst satt?

Dag 14: Jag har justerat min målvikt så att det finns fler kalorier att ta av. Resultat: Jag är full av energi och äter fortfarande sunt.

Dag 21: Bockar av mindre småätande och mindre portioner samt mer motion. Har bara en sak att säga: Tummen upp för Kostdagboken!

Sätt igång med din viktminskning nu med I FORM Kostdagbog 

Meretes resultat

Viktnedgång: 2,3 kg
Midjemått: - 2 cm
Nått dagens max antal kalorier: 18 av 21 dagar

Hur har det varit att använda Kostdagboken?
Den har hjälpt mig att bli medveten om vad jag faktiskt stoppar i munnen. Det gör att jag tänker mig för en extra gång, för så snart jag har ätit något så står ju kalorierna PANG rakt framför näsan. Det är verkligen motiverande att ha en app som jag måste stå till svars inför och jag småäter inte alls på samma sätt längre. Dessutom är den bra på att föreslå att jag behöver röra mer på mig, om jag har ätit för mycket.

Har du haft några bakslag?
Det var lite tufft att få reda på hur mycket frukt påverkar kaloriintaget. Jag började med att ta med massor av frukt till jobbet som nyttiga mellanmål, men det gick snabbt upp för mig att jag inte alls kunde frossa i frukt.

Vad har du lärt dig?
Att jag äter för mycket kolhydrater! Och att jag faktiskt inte får i mig tillräckligt med fett. Men jag har också insett att jag inte kan ändra på det helt, för jag älskar mitt rågbröd. Om jag bara håller mig till mitt dagliga antal kalorier, har jag bestämt mig för att det är okej med lite för mycket kolhydrater. Det fungerar för mig. Jag har dessutom lärt mig att äta mindre och att bara äta en portion. Förr öste jag upp alldeles för mycket mat på tallriken, men nu när jag har vägt maten och knappat in den i Kostdagboken så vet jag precis vad min kropp behöver, och stannar där.

Har du ändrat andra vanor?
Ja, appen har också fått mig att tänka igenom hur mycket, eller lite, jag rör på mig. En dag promenerade jag till exempel istället för att ta bilen. Och flera gånger har jag gått en omväg på ett par kilometer när jag skulle hämta min dotter. Det är motiverande att knappa in det och se hur mycket mer jag kan äta när jag är aktiv.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar