Kvinna med vattenflaska på gymmet


© iStock

Snabbare förbränning med 11 effektiva tips

Sov en extra timme, andas ända ner i magen och drick iskallt vatten. Det är ganska enkelt att sätta fart på fettförbränningen. Hitta alla våra effektiva tips här.

Förbränn fettet med 11 enkla tips

1. Träna utan frukost 

Hoppa över frukosten innan träning – och öka din fettförbränning med 20 procent resten av dagen! Det visar ny forskning. Forskarna menar att träning på fastande mage ger lägre blodsocker än vid träning efter en måltid. Det får kroppen att prioritera förbränningen av fettdepåer istället för kolhydrater.

Har du ännu inte kommit igång med morgonträningen? Läs här hur du blir typen som tränar på morgonen

2. Gå en rask morgonpromenad

Det ger ny energi, förbränner fettkalorier och lyfter energinivån hela dagen, så det blir lättare att träna på eftermiddagen.

Man ska inte underskatta en rask promenad. Se alla hälsofördelar med att gå här

3. Andas ända ner i magen

Professionella atleter har börjat jobba alltmer med sin andning, speciellt med fokus på att andas ända ner i magen. Erfarenheten visar att du förbättrar din syreupptagning och vidhåller en effektiv fettförbränning, när du andas djupt ner i magen.

Så gör du:

  • Försök att verkligen andas ända ner i magen. Det ger bäst andning och optimerar kroppens förmåga att utnyttja syret.
  • Andas genom näsan. Det stabiliserar hjärtrytmen och ger dig potentiellt bättre uthållighet.
  • Sträck på ryggen. Det förbättrar lungornas syreupptagning, så att du med varje inandning drar in mesta möjliga syre i kroppen. Samtidigt öppnas magen, så att den kan ta hand om luften på bästa sätt.

Så andas du rätt när du springer och cyklar

4. Vänta med att äta ett par timmar efter träning 

Särskilt efter en kortvarig tabata (eller ett lågintensivt träningspass) är behovet av att fylla på depåerna minimalt. Tvärtom får du fettförbränningen att öka, om du väntar med att äta några timmar.

Så ska du äta när du tränar

5. Hoppa i en kall bassäng 

När kroppen omges av kallt vatten, skjuter fettförbränningen i höjden. 

... En kall dusch kan också göra det. Se här hur du tar den perfekta duschen


Vill du sätta extra fart på fettförbränningen? Prova då vårt exklusiva tabata-program. Vi garanterar mycket svett i pannan och ömma muskler.

6. Skippa energidrycken

När du dricker en energidryck, bromsar du kroppens fettförbränning. Vatten fungerar mycket bättre. Saknar du smaken och salterna i energidrycken, finns det små sockerfria brustabletter som du kan lösa upp i vattenflaskan, för att få en ”light” energidryck.

Så gör du din egen (sunda) energidryck

7. Kaffe före träning 

En kopp kaffe inom en timme före träning underlättar för kroppen att använda fett som energikälla. Anledningen är att kaffe främjar utsöndringen av fria fettsyror till blodet, och dessa mumsar musklerna mer än gärna i sig.

Därför är det effektivt att dricka kaffe innan träning

8. Rör på dig varje dag 

Varenda liten vardagsaktivitet boostar din fettförbränning. Bara det att stå upp och jobba istället för att sitta ökar förbränningen med 40 procent, som hämtas direkt från fettdepåerna.

5 aktiva möjligheter:

  • Stå upp istället för att sitta. Här är ett höjoch sänkbart skrivbord optimalt, men stå även upp på bussen, på tåget och i väntrummet.
  • Gå omkring medan du pratar i telefon. Använd gärna headset, så har du fria händer.
  • Ta trappan istället för hissen och rulltrappan. Särskilt uppåt är kaloriförbränningen på topp.
  • Lek med barnen istället för att sitta och titta på tv. Spela boll, cykla en sväng, damma av deras Nintendo Wii eller umgås på andra kreativa sätt.
  • Gör fem armhävningar i timmen när du är vaken (få dina kollegor och familj att haka på, så får du det gjort lättare!).

Här får du 11 tips på hur du får in fler steg i vardagen

9. Sov en extra timme när du tränar hårt 

Kroppen återhämtar sig för fullt när du sover. Det beror bland annat på att den utsöndrar massor av tillväxthormoner när du sover som djupast. Tillväxthormonerna bidrar direkt till fettförbränningen, men ökar också indirekt din förbränning genom att främja muskeltillväxten. Därför är det oerhört viktigt att du prioriterar din sömn, om du tränar mycket. För de flesta är 7–8 timmars sömn per dygn optimalt.

Så mycket sömn ska du ha när du tränar

10. Drick iskallt vatten! 

Se till att vattnet du dricker efter träning är iskallt. Det tvingar kroppen att lägga energi på att värma upp det. Energin hämtas direkt från fettdepåerna.

11. Fyll på med vatten före träning 

Se till att ha en god vätskebalans när du börjar träna. Och fortsätt fyll på i takt med att du svettas. Tränar du när du är uttorkad, bromsar du möjligheterna att bränna fett, då du inte kan pressa dig lika mycket. Men din fettförbränning är också beroende av vätska på så vis att levern behöver vatten för att ombilda fett till energi.

Dricker du tillräckligt med vatten? Här är 10 goda skäl till att dricka mer vatten

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar