Skicka formen till nya höjder

Samtidigt som du njuter av livet.

3 juli 2016 av I FORM

Om du skulle vilja komma tillbaka från semestern som en smalare, sundare och mer energisk variant av dig själv, ska du utnyttja dina semesterdagar till att röra på dig mer än du brukar. Antingen genom att träna extra mycket eller genom att välja en intensiv semesteraktivitet.

Under din aktiva semester kan du exempelvis

Träna oftare än du brukar
Om du i vanliga fall tränar 2–3 gånger i veckan kan du öka syreupptagningen och därmed din kondition med upp till 10 procent på några veckor genom att träna 5–6 gånger i veckan.

Träna längre tid i taget
Du kan t ex springa i 60 minuter i stället för 40 minuter tre gånger i veckan. Det ger totalt en timmes extra träning på en vecka.

Träna hårdare

Om du inte är van att intervallträna (träna vid hög intensitet kort tid i taget, exempelvis 5 x 3 minuter i hög hastighet), kan du boosta din form, i synnerhet
din kondition, genom att utnyttja semestern för att komma igång. Det är tufft, men effektivt.

Prova krävande friluftsaktiviteter

En cykelsemester med långa sträckor, en kajaksemester eller en fjällvandring, då du under många timmar flera dagar i sträck tar dig fram för egen maskin är oöverträffat. Din förbränning kan ökas många 100 procent mer än under en slapp semester. Kör du aktiviteter i kuperad eller oländig terräng, får du också automatiskt en del styrke- och balansträning. Kom ihåg att det bevisligen är avkopplande att vistas i naturen, även om du under tiden utför fysiskt arbete.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar