Så väljer du pulsklocka

Om du överväger att investera i en pulsklocka upptäcker du snart att det är svårt att skaffa sig en överblick över de många modellernas för- och nackdelar. Här får du några praktiska råd som underlättar ditt val.

27 januari 2011 av I FORM

  • Pulsklockan ska bestå av ett separat bröstbälte och en armbandsklocka.

  • Undvik de pulsklockor som baseras på fingermanschetter, örclips eller liknande. De är hopplöst föråldrade och mäter ofta med mycket stor felmarginal.

  • Det är mycket lättare att hålla sig innanför det definierade pulsområdet med en pulsklocka som har inställbara pulsgränser. Då slipper du hela tiden kontrollera pulsen genom att titta på displayen.

  • Om mätaren ska användas till simning, andra aktiviteter i vatten eller löpning i regnväder är det viktigt att välja en vattentät modell. Alla pulsklockor tål dock lite svett.

  • Genom att välja en pulsklocka med ett inbyggt stoppur och vanlig klocka slipper du ha två klockor på dig under träningen.

  • Prova pulsbältet innan du bestämmer dig. De är lite olika utformade och det är inte alla som sitter bra. Särskilt om du är smal över bröstet är det viktigt att du är säker på att elektroderna verkligen känner av ditt hjärtas signaler. Samtidigt ska det sitta tätt intill kroppen utan att trycka alltför mycket eller glida ner när du till exempel hoppar.

  • Tänk efter hur mycket tid du vill lägga ner på att lära dig använda pulsklockan. Om svaret är: "Så lite som möjligt" finns det ingen anledning att investera i en med en massa extra funktioner. Men om du älskar data och teknik så kan funktioner som överföring av träningsvärden till datorn, olika beräkningsfunktioner och en massa andra finesser vara till glädje. Bra pulsklocka, som ger ett noggrant värde på pulsen, kan du hitta för under tusenlappen. För de absoluta toppmodellerna kan du få betala cirka 3 000 kronor.

  • Om du inte är säker på att pulsträning är något för dig, så låna en pulsklocka av en kompis ett par dagar för att se om du gillar det.


Vill du motivera dig till att träna mer? Då ska du skaffa ett aktivitetsarmband. Kolla vår guide för att välja och använde ett aktivitetsarmband!

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar