Kvinna är glad och sjunger i duschen.


© iStock

Så många kalorier förbränner ett varmt bad

Om du älskar att bada varmt så kommer du att ÄLSKA den här nyheten!

2 april 2017 av Anja Bruneskjold

Visste du att ett varmt bad förbränner lika många kalorier som en promenad? En timmes bad motsvarar en halvtimmes promenad – alltså 140 kalorier. Det är verkligen många kalorier.

I en studie lät forskare från Loughborough University 14 män cykla i en timme. Efteråt fick de ta ett skönt 40 grader varmt bad.

Försökspersonerna förbrände, ej överraskande, långt fler kalorier genom att cykla än genom att bada. Men i gengäld märkte man en positiv effekt på blodsockret hos de personer som hade tagit ett varmt bad. Blodsockret påverkades av båda aktiviteterna, men så snart personerna hade ätit var blodsockret 10 procent lägre när de också hade tagit ett varmt bad.

Dessutom menar forskaren Steve Faulkner att det varma badet har en antiinflammatorisk effekt på kroppen, och att det därmed kan hålla kroniska inflammationer borta.

Och det är inte första gången som studier har visat på en positiv effekt av passiv värme. Bland annat visar finska studier att folk som bastar minskar deras risk för att få stroke och hjärtinfarkt. Och både bastu och värme sänker blodtrycket.

LÄS OCKSÅ: Därför är bastubad bra för kroppen

Det betyder naturligtvis inte att du bara kan skippa träningen och aldrig mer tänka på vad du äter för att istället basta och bada varmt. Men det varma badet kan vara en hjälp för människor som t ex har svårt för att träna. 

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar