Ska jag försöka gå ner långsamt?

Stämmer det att det är enklast att hålla vikten efter en viktminskning om man går ner långsamt? Eller spelar det ingen roll?

15 oktober 2015 av I FORM

Tempot är inte alls avgöran­de. Det finns både för- och nack­delar med att kickstarta sin viktminskning och att ta det lite lugnare, och man kan inte säga vad som fungerar bäst i längden.

Det viktiga är att viktminskningen alltid följer en strategi som är hållbar på lång sikt – och framför allt att du känner att du kan stå ut. För en del kan det vara bäst att sluta tvärt med alla tomma kalorier och byta stillasittande mot mycket träning.

För andra handlar det om att slussa in små justeringar av kosten i vardagen, öka aktivitetsmängden lite och ge plats för lite utsvävningar. Det beror på din personlighet. Det som fungerar för en person kanske inte fungerar för andra.

Kickstart är bäst

För ett par år sedan visade forskning att de som gick ner mest de första veckorna också hade störst framgångar i långa loppet. Det kan bland annat bero på den extra motivation de snabba resultaten i startfasen kan ge.

Det betyder dock inte att du absolut måste välja den tuffaste metoden, om den inte passar din personlighet.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar