Så håller du dina träningsskor fräscha!

Pinsamt att dina träningsskor luktar illa? Det finns smarta knep på hur du håller dina skor fräscha – du kan till och med få dem att lukta gott! Här är fem smarta tips.

2 december 2016

Vi har nog alla varit med om det i något sammanhang – illaluktande fotbollsskor, sneakers, arbetsskor eller hockeyhandskar. Eller kanske lukten som sprider sig då man gått barfota i ett par väl använda tygskor och sedan tagit av sig dem? Lukten kan vara ett genant problem för den som lider av problemet, inte minst för tonåringar och i vissa fall kan det förpesta tillvaron för familjen, flick- eller pojkvännen…

Så vad kan man göra åt saken? Här är våra bästa tips!


1. Babypuder i skorna

Babypuder, torrschampo eller bakpulver sägs förhindra svettdoft från att sätta sig i skorna. Strö lite babypuder i skorna och låt skorna stå i 10-15 minuter. Skaka sedan ut det som finns kvar av pudret. Ett tips är att satsa på ett torrschampo med en god doft, så att dina skor luktar kokos eller hallon resten av dagen.


2. SmellWell doftpåsar

Vill du att dina träningsskor ska lukta extra gott? Det finns produkter som får dina skor att dofta ljuvligt! Ett tips är SmellWell doftpåsar. Placera påsarna i dina skor efter träningspasset och så absorberar påsarna upp fukten, samtidigt som de tar bort svettlukten. Vips har du ett par fräscha träningsskor igen, precis som nya.

– Jag trodde aldrig SmellWell skulle fungera men nu är jag övertygad, berättar Jennifer, 35.


Så här använder du SmellWell

  1. När du har använt dina skor - lägg en SmellWell i varje sko.
  2. Låt dem verka i skorna under natten. Är de gamla eller väldigt illaluktande rekommenderas det att du har dem i skorna i några dagar.
  3. Dagen efter: fria från fukt och lukt!
  4. Njut av den fräscha känslan!


3. Vädra dina träningsskor!

Det är viktigt att ta ur skorna från träningsväskan och låta skorna självtorka. Låt de inte ligga kvar tillsammans med dina fuktiga kläder – skorna mår bra av att stå i ett torrt klimat.

På språng och ingen tid att testa husmorsknepet med bakpulver? Satsa på SmellWell doftpåsar. Ett tips är att alltid ha några påsar i hand- eller gymväskan så slipper du oroa dig!


4. Glöm inte kosten

Tycker du att din svett luktar extra mycket? Det här är inte ovanligt om du till exempel gärna äter mycket lök, dricker kaffe eller gärna äter rött kött. Vad du äter och dricker sägs faktiskt påverka inte bara din hälsa och andedräkt, utan också hur din svett doftar, skriver Medical Daily. Så testa att dra ner på kaffet!


5. Rätt strumpor

Att använda rätt material på dina träningsstrumpor hjälper dig att hålla såväl fötter som skor fräscha. Satsa på tunna funktionsstrumpor som andas och skippa strumpor som håller inne fukt och leder till dålig lukt.

Kanske är du intresserad av