Kvinna visar deffad mage


© iStock

Så här kan du få bättre muskeldefinition utan att lägga mer tid på träningen

Vill du bli lite mer deffad? Du kanske inte är medveten om att du prioriterar bort en viktig detalj.

29 augusti 2017 av Anja Bruneskjold

Det är ingen hemlighet att träning, motion och en sund kost är vägen till en kropp som är starkare, friskare och mer deffad. Men det är inte allt som krävs för att du ska få synliga resultat.

Hemligheten är sömn. Men det handlar inte bara om att få ihop sina cirka åtta timmar per natt. Det är också viktigt NÄR du lägger dig. En bra tumregel är att du ska lägga dig ungefär 22:00 och gå upp runt 06:00. Det är nämligen ungefär 22:00 som dina muskler börjar att reparera sig själva – och det är därför viktigt att du inte lägger dig för sent. Om du gör det får du sämre utdelning på alla de timmar du lagt på gymmet.

Det är viktigt att du har fasta rutiner så att du inte stör din sömnrytm. Under sömnens första timmar producerar kroppen mer testosteron, och det är alltså här som dina muskler återuppbyggs. Om du inte får tillräckligt mycket sömn – eller lägger dig för sent – ökar i stället produktionen av kortisol, vårt stresshormon som faktiskt bryter ned dina muskler.

Så här kan du enklare komma till ro

Om du inte är van att lägga dig tidigt bör du omedelbart börja justera din dygnsrytm så att ditt melatonin, sömnhormonet, kan verka tidigare än normalt.

  • Ta till exempel ett varmt bad så att du kan slappna av

  • Lägg dig ännu tidigare och ta med en bra bok

  • Undvik att titta på mobilen eller datorn innan du ska sova. Skärmens blåa ljus stressar din kropp och gör det svårare att somna.

Sov gott!

Kanske är du intresserad av