Guide till 8 maratonklassiker

Här får du en guide till världens stora, berömda maraton – och så några mindre kända, som är extrema, kul eller galna på sina helt egna vis.

3 februari 2009 av I FORM

Motivationen att springa ett maraton får en extra kick när loppet förknippas med en reseupplevelse. Loppet känns kortare och roligare när du kan ägna de 42,195 km åt att insupa atmosfären och titta på människor och sevärdheter.

NEW YORK CITY MARATHON

Världens största maraton – med världens största hejarklack: Det finns två miljoner glada supportrar på gatorna! Det är alltid några kändisar som deltar – förutom maratonstjärnor som Paula Radcliffe. Många skådespelare och cykellegenden Lance Armstrong har till exempel sprungit New York City Marathon.

Rutten går genom alla de fem boroughs som utgör New York: Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx och Manhattan. Broarna utgör mindre stigningar och man får springa i en del backar när man passerar Central Park. Det går inte särskilt fort, så man ska inte satsa på att sätta personligt rekord, utan delta på grund av upplevelsen.

Deltagarantal: Cirka 40 000
Nästa lopp: 4 november 2012
New York City Marathon


BOSTON MARATHON

Världens äldsta årliga maraton och en världens fem stora maratonskalper (de andra är New York, Chicago, Berlin och London). Det är ganska stränga kvalifikationskrav: Kvinnor i åldern 35–39 måste ha sprungit ett maraton på under 3:45, för 40–44-åringar är kravet 3:50 och för 45–49-åringar 4:00. Av samma anledning är det inte så många som spexar och mest deltar på skoj. Alla är fokuserade och håller hög fart.

Rutten går utför större delen av vägen! Nivån faller 3,2 meter för varje kilometer – vilket blir totalt 125 meter: Så högt ligger starten ute på landet i Hopkinson över havsytan, medan målområdet i Bostons centrum ligger på havsnivå. Man springer genom skog, naturområden och byar och avslutar centralt. En del löpare klagar på att rutten är lite tråkig.

Deltagarantal: Cirka 25 000
Nästa lopp: 15 april 2013
Boston Marathon


BERLIN MARATHON

Världens näst största och Europas största maraton. Unik åskådaruppslutning, troligen den bästa i Europa. Det sätts ofta världsrekord i Berlin. Danskarna är den starkast representerade nationen näst efter tyskarna. Bra organisation. Goda möjligheter att fuska genom att ta genvägar med U-bahn – men det skulle du förstås aldrig göra!

Snabb rutt med bara två mindre stigningar och ganska jämna och breda gator att springa på. Därför lämpar den sig för både personliga rekord och världsrekord. Men om man startar långt bak i fältet kan det vara svårt att komma upp i sitt eget marschtempo på den första halvan av sträckan. Man passerar många av Berlins historiska sevärdheter i både väst och öst, och på andra ställen springer man förbi resultaten av den byggboom, som har hållit några av världens skickligaste arkitekter sysselsatta sedan murens fall. Så du får en glimt av både Riksdagen, Potzdammer Platz, Kurfürstendam med mera, och du startar och slutar vid Brandenburger Tor.

Deltagarantal: Cirka 49 000
Nästa lopp: 23 september 2012
Berlin Marathon


LONDON MARATHON

Hela atmosfären: Massor av löpare på alla nivåer och massor av entusiastiska åskådare på gatorna. Även om väldigt många maratonveteraner återkommer varje år, så är det ett bra lopp att debutera i, eftersom stämningen är så intensiv. Men du ska nog inte satsa på att sätta personligt rekord om du inte tillhör världseliten och har fri bana framför dig. Det är näst intill omöjligt att få startnummer, om du inte känner Drottning Elisabeth, ägnar dig åt välgörenhet i stor skala, vinner på lotteri eller köper ett paket hos en resebyrå som specialiserar sig på maratonresor.

Fantastisk sightseeing-rutt med bland annat Big Ben, Tower of London, Piccadilly Circus, Houses of Parliament och Buckingham Palace. Man startar vid Greenwich Park i sydöstra London och slutar bredvid St James’ Park vid the Mall. Rutten är krokig men innehåller inga större stigningar.

Deltagarantal: Cirka 36 000
Nästa lopp: 22 april 2012
London Marathon


CHICAGO MARATHON

Det är ganska stränga kvalifikationskrav. För att få starta i den långsammaste startgruppen ska man ha sprungit en halvmara på mindre än 1:50 eller ett helt maraton på under 4:00.59. Oavsett kön och ålder.

Snabb, plan rutt som går genom 29 kvarter och passerar en mängd lokala och historiska sevärdheter. Många världsrekord och personliga rekord har slagits här. Vädret är oberäkneligt – det kan vara bitande kallt eller stekande hett. År 2008 fick loppet ställas in mitt i alltihop, därför att löparna fick värmeslag och arrangörernas vätskedepåer tömdes helt.

Deltagarantal: Upp till 45 000
Nästa lopp: 7 oktober 2012
Chicago Marathon


PARIS MARATHON

Det är ju Paris – på våren! Rutten går förbi några av metropolens största sevärdheter. Men vi befinner oss också i gastronomins högborg, så efter 35 km serveras du ost och rödvin, om du vill. Är du riktigt härdad kan du dessutom samma morgon delta i ett 5,2 km långt frukostlopp.

Starten går nedför backen på gatustenar från Triumfbågen via Champs Elysses och förbi bland annat Eiffeltornet, Notre Dame och Bastiljen. En stor del av loppet går längs floden Seine. En relativt plan rutt. Åskådarintresset är relativt behärskat.

Deltagarantal: Max 37 000 deltagare. Det är i regel utsålt minst ett halvår i förväg.
Nästa lopp: 15 april 2012
Marathon de Paris


AMSTERDAM MARATHON

Amsterdam är en charmig och speciell stad med massor av fin arkitektur och sitt kända kanalsystem, som du får gott om tid att studera på vägen. Deltagarantalet har ännu inte nått upp på samma höjder som andra huvudstadsmaraton, så om du inte gillar att springa i kö är Amsterdam ett riktigt bra alternativ. Är ni två som reser dit med olika ambitionsnivåer kan den ena nöja sig med den halvmara som går samma dag (12 500 deltagare).

Precis som resten av Holland är rutten plan. De enda stigningarna är broarna över kanalerna. Du springer genom stadskärnan, kors och tvärs över kanalsystemet och passerar bland annat den olympiska stadion, det världsberömda Rijksmuseum och Vondelparken. En del av rutten följer bredden av floden Amstel längs förstäder fyllda med palats och väderkvarnar.

Deltagarantal: 15 000 på maratondistansen.
Nästa lopp: 16 Oktober 2011
Amsterdam Marathon


HAMBURG MARATHON

Som alla tyska maraton är loppet enormt välorganiserat. Åskådaruppslutningen är fantastisk, speciellt från ungefär 35 km, då man blir framburen av applåder nästan som cyklisterna på väg uppför Alpe d’Huez i Tour de France. Det är långt färre löpare än i Berlin – men nästan lika många åskådare!

Vacker rutt, som startar på Reberbahn och leder ner längs Elbe till hamnen och runt de två sjöarna, Inner och Ausser Alster. Efter ungefär 40 kilometer går det uppför!

Deltagarantal: Cirka 5 000 år 2009
Nästa lopp: 29 april 2012
Hamburg Marathon

Kanske är du intresserad av