Det finns många fördelar med att springa på morgonen så satsa på att komma ut tidigt - även om du är en sjusovare.

6 tips för en bra löprunda

Känns det motigt att komma ut på löprundan? De här 6 tipsen får dig på banan igen!

25 mars 2013 av I FORM

1. Strunta i programmet
Glöm allt som står i ditt löpprogram. Om du känner dig trött och ur form, så är det inte läge för intervaller, pulsklockor och kilometerpress. Spring lugnt och fint, njut av den friska luften och utsikten. I dag ska inget mätas!

2. Fixa sällskap
Försök att locka med någon, gärna någon som inte springer lika snabbt och bra som du. Då får du automatiskt lite försprång – och inspirerar samtidigt någon annan att springa lite bättre.

3. Välj runda med omsorg
Välj din runda efter humör. Du kan springa en helt ny runda, så att du får variation och en ny upplevelse. Du kan också välja en runda som du sprungit många gånger förr; de känns ofta kortare, eftersom du känner till varje krök på vägen och kan springa på autopilot.

4. Lek upp humöret
Kör en fartlek, där du skruvar upp tempot efter överskott och lust. Du kan också köra lite sprint, som visserligen är tufft, men som mentalt inte kräver så mycket. Teknikträning som indianhopp, höga knälyft, spark i rumpan, osv, är också humörhöjande kvalitetsträning, som är mer roligt än jobbigt! Variationen och de små pauserna längs vägen gör dig piggare.

5. Hitta på något annat
Släpp tanken på en “riktig” löprunda, och hitta på något annat som liknar löpning. Ta med barnen ut för att spela lite boll, hoppa lite på studsmattan, eller hoppa hopprep på altanen. Ibland kan det vara ganska motiverande att säga till sig själv, att man inte alltid behöver springa hemifrån för att träna.

6. Gå med i en klubb
Om du generellt har svårt för att njuta av löpning, prova då att anmäla dig till en löparklubb – och träna med en grupp på din nivå. Det ger mycket energi att springa i en grupp och intervaller är inte alls så tuffa, när man kan peppa varandra. Men fall inte för frestelsen att springa med en för hård och tuff grupp.

Kanske är du intresserad av