Så viktig är en promenad i naturen för dig

En promenad ute i friska luften kan naturligtvis vara en genväg till att få in fler steg i vardagen, men den kan också vara så mycket mer än bara motion. Läs om alla de överraskande fördelarna med att promenera i naturen.

26 januari 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

De positiva effekterna med att gå i naturen

Tills vi vet mer från kommande studier kan vi så länge lista alla de positiva effekter du får av en promenad i naturen:

 • En rask promenad i ett bra tempo hjälper till med att skapa nya hjärnceller och få de olika delarna av hjärnan att kommunicera med varandra.
 • Om du kan integrera promenaderna i din vardag finns det mycket att vinna för ditt hjärta. Promenaden stimulerar nämligen ditt kretslopp och dina muskler så att både kolesterolvärde och blodtryck sjunker.

JUST NU FÅR DU: Aktivitetsarmbandet Active Life Tracker med stegräknare + 4 nummer av I FORM för ENDAST 149 kr + 49,50 kr i porto. Spara över 900 kr.!

 • Med tanke på det låga tempot på en promenad förbränner du primärt fett istället för att tära på kolhydratdepåerna. Det kan hjälpa dig att gå ner i vikt och hindra dig från att tömma kylen av hunger när du kommer hem.
 • Ditt skelett kommer också att tacka dig för dina regelbundna promenader. Risken för benskörhet i höfterna minskar nämligen med inte mindre än 40 %, om du går regelbundet.
 • Löpning kan vara tufft för lederna på grund av de många hårda stötarna genom kroppen. Med en promenad undviker du detta.

Ha en trevlig promenad!

I FORM tipsar: Stegräknare får dig att komma ut och gå

Promenader är genial motion. Men har du svårt att komma ut? Skaffa dig då en stegräknare – det är supermotiverande! Just nu kan du få aktivitetsarmbandet Active Life Tracker med stegräknare tillsammans med 4 nummer av I FORM för ENDAST 149 kr + 49,50 kr i porto. Du sparar över 900 kr!

Ja tack, visa mig erbjudandet!

Studien

De flesta av oss känner igen den avstressande effekten som en promenad i naturen kan ha, och hur vi känner oss gladare och mer tillfreds med oss själva och vår omvärld efter ett besök ute i naturen. En studie från Emmett Interdisciplinary Program in Environment and Resources vid Stanford University utgick från den här tesen och kunde påvisa hur mycket en promenad påverkar vårt sinnestillstånd. Gregory Bratman stod i spetsen för studien, där de neurologiska mekanismerna som utlöses under en promenad i naturen skulle kartläggas. 

Gregory Bratman och hans team ville bland annat undersöka hur mycket en promenad i naturen påverkade försökspersonernas tendens till morbid rumination – eller "sjukligt/överdrivet ältande". Det så kallade överdrivna ältandet är när vi tänker oproportionerligt länge och mycket på situationer eller problem, som gör oss oroliga och missnöjda med oss själva och andra. Denna tendens ses som ett förstadie till depression. 

Studien genomfördes genom att låta hälften av en försöksgrupp gå en 90 minuter lång promenad i lugna naturomgivningar, medan den andra halvan skulle gå i 90 minuter nära en trafikerad motorväg. Som förväntat hade en promenad i naturen positiv effekt, medan motorvägspromenaden hade en negativ inverkan på försökspersonerna. 

Nu ska Gregory Bratman och hans team forska vidare på om det är lugnet, naturen i sig eller något annat som ger de positiva resultaten. 


I FORM tipsar:

En stegräknare får dig att gå mer – varje dag!

Vill du gärna röra på dig mer? Då är en stegräknare en mycket smart investering. Den lilla prylen kan nämligen öka din träningsmängd med hela 27 procent.

Ett aktivitetsarmband med stegräknare som denna Active Life Tracker kan verkligen sätta fart på din aktivitetsnivå. När du hela tiden kan följa hur mycket (eller lite) du har gått, MÅSTE du bara få med lite fler steg på stegräknaren.

Undersökningar visar ett en stegräknare nästan verkar magiskt motiverande. I amerikanska studier har det visat sig att en stegräknare får folk att röra sig 27 procent mer, motsvarande 1,5 km extra varje dag!

Vill du röra på dig mer i vardagen? Då är stegräknaren lösningen för dig!

Få en stegräknare till specialpris

Just nu kan du få ett aktivitetsarmband med stegräknare till extrapris tillsammans med din nya I FORM-prenumeration. Aktivitetsarmbandet, Active Life Tracker kan allt du behöver när du vill vara mer aktiv:

 • Stegräknare – som räknar alla dina steg – hela dagen

 • Obegränsat minne – den kommer ihåg alla steg du tar dag för dag, vecka för vecka, månad för månad.

 • Personligt mål – sätt upp ett mål för hur många steg du vill ta och få en påminnelse om hur många du saknar.

 • Enkel app – få en överblick i appen. Den ger dig en översikt över dina aktiviteter, så du hela tiden kan se om du når dina mål och vilka dagar och veckor du har rört dig mest.

Active Life Trackerns andra funktioner:

 • Sömnmätare – för dagbok över hur mycket du sover och räknar timmar med djup och lätt sömn.

 • Kaloriräknare – räknar löpande ut hur mycket dina aktiviteter har förbränt.

 • Intervallträning – alarm som styr dina intervaller, så du kan koncentrera dig på att träna – och inte på att räkna minuter.

 • Klocka – vanlig digital klocka med flera smarta alarmfunktioner.

Active Life Trackern har ett värde av 800 kr. Men du kan få den till ett mycket nedsatt pris tillsammans med hela 4 nummer av Sveriges bästa hälsomagasin, I FORM, för endast 149 kr + 49,50 kr i porto och expavg. Du sparar över 900 kr!

SE ERBJUDANDE: Active Life Tracker + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 kr i porto.

VIDEO: Se din nya Active Life Tracker i funktion:

Med en stegräknare som hela tiden räknar dina steg blir du supermotiverad att ta trapporna, hoppa av bussen en hållplats tidigare – eller resa dig upp för att prata med din kollega istället för att skicka ett mail. Beställ Active Life Tracker med stegräknare här.


Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

Vilken distans drömmer du om att springa i år?


I FORM tipsar