0,5 kilo murklor fick jag ihop!

Det är kul att plocka svamp

2 maj 2010

4 maj 2010


Jag gillar svamp - även att plocka den, visar det sig. I helgen som gick var jag ute i skogen med en kompis som är en inbiten svampplockare och letade murklor. Jag följde med mest för att vara snäll och tur var väl det för det var riktigt roligt!

I korgen ligger min första skörd någonsin. De små guldklimparna ska nu vila och behandlas ett tag så att de blir ätbara, men sedan finns alla möjligheter, se bara här så många olika recept med svamp det finns!

En annan fördel är att man får en hel del gratis motion när man är igång med svampplockandet. Man tar sig förvisso fram i promenadtakt men att gå i skog är en helt annan sorts träning än vad jag är van vid. Dessutom är det bra träning för leder att ta sig fram på det lite mjukare underlaget, läs till exempel mer i den här artikeln.


HÄLSOEXPERT IDA REGITZE KRAG KOMMENTERAR

Svamp är superbra! De innehåller i stort sett inga kalorier, massor av proteiner, bra fibrer och vitaminer. Kanske är det inte den bästa tiden på svampsäsongen riktigt ännu men till exempel champinjoner kan du köpa året runt och de innehåller också allt ovanstående. En amerikansk studie antyder att champinjoner kan hjälpa till att förebygga cancer.


Svamp mättar bra och du kan använda dem i sallad, grytor, som tillbehör, i omeletter eller i sås.


Som en extra bonus ger de många benböjningarna du utför när du sträcker dig efter svampen riktigt bra träning för rumpa och lår.

Kanske är du intresserad av