Skål med hummus på rödbetor.
© wichmann+bendtsen

Rödbetshummus

Du känner helt säkert till den klassiska hummusen som är gjord på kikärter. Men har du provat rödbetshummus? Rödbetor ger hummusen en läcker röd färg – och så är den supersund med massor av kostfibrer och C-vitamin. Smaklig måltid!

10 oktober 2017 av Signe Leth

Rödbetshummus med grekisk yoghurt

4 pers

200 g rödbetor
1 burk kikärter, sköljda
1½ msk tahini, sesampasta
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
1–2 vitlöksklyftor, pressade
½–1 tsk spiskummin
1/3 tsk havssalt
Svartpeppar


Till servering:

1 msk grekisk yoghurt
5 pistagenötter, grovhackade
½ tsk olivolja
Myntablad

Så gör du hummus på rödbetor

  • Skala rödbetorna, packa in dem i aluminiumfolie och baka dem i ugnen i 180 grader i 45 minuter, tills de är mjuka.
  • Låt rödbetorna svalna och mixa med övriga ingredienser, tills du har en läcker, krämig hummus.
  • Smaka av och servera med grekisk yoghurt, pistagenötter, droppar av olivolja och färska myntablad. Ät tillsammans med ett gott bröd.

Undvik röda fingrar

Rödbetans läckra färg är finast på rödbetan – inte på fingrarna! Ta därför på dig ett par engångshandskar när du skalar och skär den. Skydda ev skärbrädan med en fryspåse.

Därför ska du äta rödbetor.

Näringsinnehåll per person (utan bröd)

Energi: 243 kcal
Protein: 9,5 g
Fett: 12,3 g
Kolhydrater: 26,4 g
Kostfibrer: 5,2 g

Kanske är du intresserad av