Pannkakor med blåbär och valnötter.

Gör pannkakorna extra mättande med fiberrika tillbehör, t ex bär och nötter.

© iStock

Gör platt mage-pannkaka

Pannkakor behöver inte vara proppfulla med kalorier. Denna sunda variant ger bra energi och håller dig mätt länge och dessutom smakar den supergott.

20 februari 2013 av Maria Albøg Jespersen

Platt mage och pannkakor är kanske inget du direkt förknippar med varandra. Men så är det faktiskt! Du kan göra goda, nyttiga pannkakor utan att göra avkall på din drömkropp. 

Det här receptet är utan mjöl och tillsatt socker och passar perfekt för dig som är sugen på något gott, men gärna vill hålla igen på kalorierna. Ät pannkakorna till frukost, mellanmål, dessert eller efter träning.

Platt mage-pannkakor

Receptet är för 1 person

Ingredienser:

2 ägg
½ banan
½ tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
½ tsk kokosolja

Recept: Michelle Kristensen

Så gör du:

  • Mosa bananen tillsammans med kanel och kardemumma.
  • Vispa därefter ner äggen i blandningen och rör tills smeten är jämn.
  • Värm en stekpanna och smält kokosoljan i den. Fördela pannkakssmeten i små klickar.
  • Stek pannkakorna i ett par minuter, tills de är gyllene på undersidan. Vänd och stek en minut till.
  • Servera pannkakorna med t ex kvarg, bär och nötter.

Tips! Pannkakorna smakar även gott kalla. Gör gärna en dubbel portion, så har du en enkel frukost till nästa dag eller snabba mellanmål att ta med när du är på språng. Förvara pannkakorna kallt och i en burk när de har fått svalna.

Näringsinnehåll per person (utan tillbehör)

Energi: 205 kcal
Protein: 12 g
Fett: 12 g
Kolhydrater: 11 g
Kostfibrer: 2 g

Därför är pannkakor nyttiga

Fem naturliga ingredienser. Inget socker eller vetemjöl. Få kalorier. Behöver vi säga mer? Läs här vilka nyttigheter du får i dig av att äta de här smaskiga pannkakorna.

1. Ägg håller dig mätt

De ovala hälsobomberna är genial frukostmat om du vill gå ner i vikt eller hålla vikten. Ägg är nämligen proppfulla med mättande proteiner och byter du ut morgonmackan mot något med ägg, kommer du automatiskt att äta mindre resten av dagen, har forskning visat.

Tips! Vill du spara in ännu fler kalorier kan du uteslutande laga pannkakorna på äggvitor.

2. Bananer ger en söt smak

Den gula superfrukten är både rik på fruktsocker och druvsocker, som ger en naturlig sötma till pannkakorna. Den perfekta sammansättningen av långsamma och snabba kolhydrater gör dessutom att du känner dig mätt länge. 

Tips! Välj en brunprickig banan. Den är sötare i smaken och lättare för kroppen att bryta ner.

3. Kardemumma gör magen glad

Den smakrika kryddan innehåller en lång rad kraftfulla ämnen, men deras fulla effekt har ännu inte konstaterats till fullo. Ursprungligen har kardemumma använts mot magproblem. 

4. Kanel stabiliserar ditt blodsocker

Kanel smakar inte bara gott, den bruna julkryddan håller även blodsockret stabilt så du slipper gå i sockerfällan mellan måltiderna. Dessutom har forskare konstaterat att kryddan kan sänka kolesterolvärdet hos diabetiker på grund av kanelens innehåll av särskilda polyfenoler.

5. Kokosolja minskar risken för hjärt-kärl-sjukdomar

Oljan från det vita kokosköttet består huvudsakligen av mättade fettsyror som kan öka ditt kolesterolvärde. Å andra sidan är det både det goda och det onda kolesterolet som stiger när du äter kokosolja. Jämfört med smör och margarin är kokosolja därför ett bättre val för ditt hjärta. Hälsomässigt slår kokosolja dock inte oliv- och rapsolja, om du använder den till stekning, men smaken är mild och rund.

Så gör du pannkakorna ännu nyttigare

I motsats till morgonfrallor som ofta toppas med smör, ost och marmelad, inbjuder pannkakor oftare till nyttigare tillbehör. Prova t ex att toppa pannkakorna med kvarg, nötter och färska bär, äppelmos eller sockerfri bärkompott med chiafrön. Du kan också tillsätta havregryn, mandelmjöl eller rivna morötter i smeten.

Få fler recept på goda och nyttiga pannkakor här.

Kanske är du intresserad av