Kikärtsgryta
© wichmann+bendtsen

Välsmakande kikärtsgryta

Dröm om Fjärran Österns varma sol med denna kryddiga och välsmakande kikärtsgryta.

5 februari 2018 av Signe Leth

Värmande kikärtsgryta med curry och garam masala

2 personer

1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk olivolja
1 näve koriander, grovhackad
1 msk ingefära, finriven
1 tsk gurkmeja
1½ tsk curry
1 burk kokosmjölk
2½ msk tomatpuré
1 tsk kokossocker eller vanligt socker
¼ tsk cayennepeppar
1 burk kikärter eller 240 g kokta, dränerade och sköljda
1½ tsk garam masala


Tillbehör:

Ev grön sallad och blomkålsris (blomkål finfördelad i en mixer)

Så gör du

  • Låt lök och vitlök svettas i olivolja i en panna i några minuter.
  • Tillsätt sedan resten av ingredienserna, förutom garam masala och kikärter.
  • Låt rätten sjuda i 20–30 minuter, tills den är tjock och krämig. Om det tar lång tid att koka ihop, men du har ont om tid, så kan du tillsätta 1 msk bovetemjöl.

TIPS! Blir kikärtsgrytan lite kaloritung så välj lätt kokosmjölk istället. Det sparar du nästan 200 kalorier per person på.

  • Tillsätt kikärterna sist. Smaksätt rätten med garam masala och ev extra kryddor om du har lust. Låt currygrytan sjuda i ytterligare ett par minuter så att kikärterna värms igenom.
  • Servera kikärtsgrytan med det du själv gillar, t ex en fräsch grön sallad och blomkålsris.

Näringsinnehåll per person (utan tillbehör):

Energi: 762 kcal
Protein: 17,6 g
Fett: 52,6 g
Kolhydrater: 61 g
Kostfibrer: 9,2 g

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

Vilken distans drömmer du om att springa i år?


I FORM tipsar