Tallrik med lax och tillbehör.
© wichmann+bendtsen

Stekt lax och spetskål med örtkräm

Det behöver inte vara svårt att laga fisk. Denna lax med örtkräm och spetskål smakar supergott – och kan lagas på bara 20 minuter.

17 oktober 2017 av Anne Larsen & Bo Frederiksen

Stekt lax och spetskål med örtkräm 

2 personer

1 näve dill
1 knippe gräslök

1 näve persilja, kruspersilja
el bredbladig
2 dl kvarg
Havssalt
Svartpeppar, färskmald
1 citron

1 spetskålshuvud
Kallpressad rapsolja
2 laxfiléer
4 tigertomater, alternativt små cocktailtomater
Extra jungfruolja


Det sägs att spetskål är "nybörjarkål" för dig som vill lära dig att äta kål – men det är inte det enda som är bra med spetskål. Läs här varför du bör äta massor av spetskål.

Tillbehör:


300 g små potatisar, skrubbade och kokta

Så gör du

  • Hacka dill, gräslök och persilja mycket fint.
  • Blanda med kvarg och smaksätt med salt, peppar och citron.
  • Lägg spetskålen i en skål, salta lätt, ringla lite rapsolja över och häll på kokande vatten.
 Låt det stå i ett par minuter.
  • Låt kålen rinna av och badda lätt med hushållspapper.
  • Stek laxen och krydda med salt och peppar.
  • Skär kålen i fyra delar, pensla snittytorna med olivolja och stek snabbt på snittytorna.
  • Dela tomaterna och stek på snittytorna.
  • Servera lax med grönsaker, örtkräm och kokt potatis.

Näringsinnehåll per person:

Energi: 583 kcal
Protein: 51 g
Fett: 21,4 g
Kolhydrater: 52,1
Kostfibrer: 10,6 g

Kanske är du intresserad av