Skål med morotssoppa, citroner och ingefära vid sidan av.


© wichmann+bendtsen

Spicy morotssoppa med sötpotatis & gurkmeja

Soppan som sätter färg på vardagen och fyller kroppen med energi. Smaklig måltid!

30 januari 2017 av Signe Leth

Spicy morotssoppa med sötpotatis & gurkmeja

4 personer

1 tsk kokosolja

400 g morötter, skivade

125 g sötpotatis, tärnad

1 lök, skuren i tärningar

2 vitlöksklyftor, finhackade

1½–2 msk ingefära, finriven

1 msk gurkmejerot, finriven

1 tsk spiskummin

½ tsk koriander

1/3 tsk cayennepeppar

7,5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 burk kokosmjölk

Saft från 1 lime

Salt och peppar

Topping:

2 msk kokosmjölk

Lite citronskal

2 msk gurkmejerostade kikärter, se recept vid vintersallad med citronkyckling

Så lagar du spicy morotssoppa

  • Smält kokosolja i en stor gryta på medelvärme. 
  • Tillsätt morötter, sötpotatis och lök. 
  • Låt det svettas i ca 5 minuter. 
  • Tillsätt vitlök, ingefära, gurkmeja och kryddor och låt allt svettas ett par minuter till.
  • Tillsätt vatten och buljong- tärning och koka upp. 
  • Minska värmen och låt soppan sjuda i 25 minuter, tills morötterna och sötpotatisen är mjuka.
  • Ta grytan från värmen och mixa soppan till puré med en stavmixer.
  • Sätt tillbaka soppan på spisen, tillsätt kokosmjölk och limesaft och koka upp soppan igen.
  • Låt den småsjuda i 5 minuter. 
  • Smaka av soppan med salt, peppar och ev lite extra kryddor.
  • Häll upp den varma soppan i två skålar och servera med 1 msk krämig kokosmjölk, lite rivet citronskal och 1 msk gurkmejerostade kikärter till vardera skålen.

Näringsinnehåll per person (med topping):

Energi: 311 kcal
Protein: 3,6 g
Fett: 24,8 g
Kolhydrater: 21,1 g
Kostfibrer: 3,3 g

Kanske är du intresserad av