Ingredienser (till 4 personer)
600 g putsad lammfilé
1 msk extra jungfruolivolja
Tillbehör
1 spetskål eller en halv vitkål
1 fänkål
100 g späd spenat
1 msk kallpressad rapsolja
Havssalt och färskmalen svartpeppar
2 obehandlade apelsiner
1 vaniljstång
2 msk honung
Rub
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
1 knippe mynta
1 obehandlad citron
10 g mörk choklad, 70-80 %
1 msk havssalt
20 vrid på svartpepparkvarnen
1 msk farinsocker
1 tsk torkade chiliflakes
1 msk lakritspulver
Gör så här
- Gör först rubben. Pressa vitlök och hacka schalottenlök och mynta fint. Riv skalet av citronen. Riv chokladen fint. Blanda med salt, peppar, socker, chili och lakritspulver.
- Badda köttet torrt och gnid det ordentligt med rubben.
- Stek köttet på hög värme i ett par minuter på båda sidorna. Stek klart på medelhög värme. Lammfilén ska stekas 6 minuter på varje sida. Vira in filén i ett bakpapper och en tygduk.
- Skiva kål och fänkål mycket fint på ett rivjärn. Skölj spenaten. Fräs kål och fänkål i rapsolja, salta lite.
- Vänd i spenaten när kålfräset är blankt och mjukt, smaksätt med salt och peppar.
- Skär bort apelsinskalen och skär dessa i fina juliennestrimlor. Vänd skalen i honung, vaniljfrön och en nypa salt i en teflonpanna.
- Skär köttet i skivor, lägg upp med apelsin-skalen på toppen och kålblandningen vid sidan av.
- Vill du ha ytterligare tillbehör, passar sparrispotatis perfekt.