Kokossoppa med lax och ingefära

En härligt kryddig soppa som ger svett på pannan och värme i kroppen.

24 januari 2013 av I FORM

Kokossoppa med lax och ingefära

4 personer

1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 grön chili
1 strå citrongräs
1 tsk extra virgin olivolja
1 tsk gurkmeja
1 knöl ingefära, cirka 40 g
2 ekologiska limefrukter
3 msk fisksås
2 tsk stark chilisås eller chilipasta
2 msk Muscovadosocker
1 liter grönsaksbuljong
2 burkar kokosmjölk
600 g lax (eller kyckling)
250 g champinjoner
Havssalt och färskmalen svartpeppar

Garnering

Tunt skivad grön chili och färska korianderblad

Tillbehör

200 g kokt brunt ris

Gör så här:

  • Hacka schalottenlök och vitlök i små tärningar. Dela chilin, ta ur kärnorna och tärna chilin fint. Ta bort de yttersta bladen från citrongrässtrået och skär det innandömet i mycket fina skivor.
  • Fräs löken i olja tills den är blank. Tillsätt chili, citrongräs och gurkmeja. Riv ingefäran fint, lägg i och låt det stå och puttra på låg värme i 1 minut.
  • Tvätta limefrukterna och riv skalet fint. Pressa ur saften som ska i grytan med fisksås, chilisås och socker.
  • Tillsätt buljong och kokosmjöl, låt det koka upp och därefter småputtra i 5 minuter. Tillsätt laxen (eller kycklingen) som du har skivat i munsstora bitar. Koka upp och låt soppan puttra i 10 minuter.
  • Rensa svamp och dela dem i kvartar. Lägg ner dem i soppan så att de blir genomvarma. Låt soppan puttra i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.

Näringsinnehåll per person:

Energi: 660 kcal
Protein: 40,5 g
Fett: 29,2 g
Kolhydrater: 60,4 g
Kostfibrer: 2,6 g

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

Vilken distans drömmer du om att springa i år?


I FORM tipsar