Provencalskt lamm

Husmansklassiker med rotfrukter och tapenade.

9 maj 2012 av I FORM

1 person

150 g putsad lammfilé
2½ dl blandade örtkryddor av gräslök, timjan, rosmarin, basilika, salvia
½ schalottenlök
1 vitlökskyfta
Salt och peppar
1 tsk olivolja
Rivet skal av ½ KRAV-märkt citron
Lite saft från citronen
2 persiljerötter
4 blekselleristjälkar
150 g grön squash
5 vitlöksklyftor med skal
2 dl buljong (grönsaks- eller kalvbuljong)
1 msk olivtapenade


Tillagning
Hacka alla örtkryddorna fint och blanda dem med finhackat citronskal och schalottenlök. Bryn köttet som är saltat och pepprat cirka 2 minuter på varje sida i en panna i oljan. Klappa sedan in de finhackade örterna på köttet så att det nästan packas in i örtkryddor. Tillsätt eventuellt lite citronsaft.

Skala rotfrukterna och skär dem ihop med squashen och blekselleri i grova, rustika bitar som blandas med de hela vitlöksklyftorna. Lägg blandningen som botten i en ugnsfast form och häll på buljongen. Lägg på lammköttet och ställ det i ugnen på 200 grader i 15–20 minuter. Servera med en klick tapenade att doppa grönsakerna i.

Kanske är du intresserad av