Skål med morotssoppa och köttbullar.
© wichmann+bendtsen

Morotssoppa med köttbullar

Enkel och sund kvällsmat på 30 minuter.

22 augusti 2017 av Anne Larsen & Michelle Kristensen

Morotssoppa med röda linser och köttbullar 

2 personer

100 g röda linser
150 g nötfärs, max 10 % fett
4 tsk lök, riven
Havssalt
Svartpeppar
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk gul lök, finhackad
2 tsk extra jungfruolja
300 g morötter, tärnade
2 tsk finriven ingefära
8 dl grönsaksbuljong
4 msk koncentrerad tomatpuré
4 tsk kallpressad rapsolja
1 citron
2 nävar vattenkrasse


Tillbehör:
2 skivor grovt bröd

Så gör du

  • Koka 50 g av de röda linserna halva den tiden som förpackningen visar. Blanda dessa med nötfärs, lök och peppar.
  • Forma små köttbullar med en tesked och lägg dem i kokande vatten. Låt köttbullarna ligga i vattnet, som nästan ska koka, i 10 minuter.
  • Stek lökarna i olivolja i en gryta tills de är gyllene. Tillsätt morötterna och blanda ordentligt.
  • Skölj resten av linserna och lägg dem i grytan tillsammans med ingefära och blanda ordentligt. Häll i buljong och tomatpuré och låt det sjuda i 15 minuter.
  • Blanda i rapsoljan och smaksätt med salt, peppar och pressad citron. Lägg upp soppan i två djupa tallrikar med köttbullar och vattenkrasse, och servera brödet till.

Köttbullar on demand

Köttbullar är bra för att frysa in och använda vid ett senare tillfälle, så gör därför en stor portion. Ät dem sedan tillsammans med t ex pasta och tomatsås.

Näringsinnehåll per person:

Energi: 645 kcal
Protein: 38,1 g
Fett: 20,4 g
Kolhydrater: 83,4 g
Kostfibrer: 12,4 g

Kanske är du intresserad av