Läs också

Skål med hummus på rödbetor.

Rödbetshummus

Skål med rödbetsfalafel och grönsaker.


© wichmann+bendtsen

Läcker rödbetsfalafel i spetskålswraps

Rödbetsfalafel i spetskålswraps är en perfekt rätt för köttfria middagar. Och så kan du lägga den överblivna falafeln i matlådan i dagen efter ... Om det blir några över, vill säga.

10 oktober 2017 av Signe Leth

Rödbetsfalafel i spetskålswraps

4 pers

Falafel, 20 st:

200 g torkade kikärter
200 g rödbetor
2 msk tahini, sesampasta
2 msk citronsaft
5 salladslök
3 vitlöksklyftor
1 knippe bredbladig persilja
1½ tsk spiskummin
1½ tsk havssalt
Svartpeppar
1 dl bovetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver


Avokadokräm:

1 avokado
1 dl kvarg
1 vitlöksklyfta, pressad
Havssalt
Svartpeppar


Till servering:

4 spetskålsblad, gärna röda
2 nävar salladsmix
2 morötter, strimlade
1 näve bredbladig persilja
1 msk sesamfrön, svarta

Så lagar du rödbetsfalafel med tillbehör

  • Blötlägg de torkade kikärterna i vatten 10–12 timmar i förväg. Du kan inte använda kikärter på burk.
  • Skala rödbetorna, packa in dem i aluminiumfolie och baka dem i 180 grader i 45 minuter, tills de är mjuka.
  • Mixa rödbetorna med övriga ingredienser, bortsett från mjöl, gryn och bakpulver. Tillsätt mjöl, gryn och bakpulver och mixa igen.
  • Forma 20 falafelbollar. Baka dem i 20–25 minuter på 200 grader, tills de är spröda och lätt gyllene.
  • Gör avokadokrämen genom att mixa ihop alla ingredienserna.
  • Servera falafeln på fyra kålblad med sallad, morot, persilja, sesamfrön och en msk avokadokräm.
Rödbetor
Undvik röda fingrar

Rödbetans läckra färg är finast på rödbetan – inte på fingrarna! Ta därför på dig ett par engångshandskar när du skalar och skär den. Skydda ev skärbrädan med en fryspåse.

© wichmann+bendtsen

Näringsinnehåll per person:

Energi: 465 kcal
Protein: 21,8 g
Fett: 14,9 g
Kolhydrater: 67,4 g
Kostfibrer: 13 g

Kanske är du intresserad av