Skärbräda med våfflor och tillbehör.
© Mikkel Adsbøl

Spenatvåfflor med lax

Denna läckra lunch är supersund och smakar samtidigt väldigt gott. Smaklig måltid!

19 september 2016 av Majbritt Louring

Spenatvåfflor med lax

5 st våfflor
50 g färsk spenat
3 ägg
120 g keso
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
Rapsolja till stekning

Tillbehör

2 ägg eller 4 vaktelägg
175 g varmrökt lax
Färsk dill
50 g skyr
50 g ricotta
Saften från 1 lime
Salt och peppar
Färska groddar

Så lagar du spenatvåfflor med lax

  • Sätt på våffeljärnet och låt det bli varmt medan du gör smeten.
  • Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa ihop ordentligt.
  • Pensla lite olja på våffeljärnet och lägg 2 msk smet mitt på järnet. Stäng det och låt våfflan steka i några minuter innan du öppnar våffeljärnet. Fortsätt tills smeten är slut. Ställ våfflorna åt sidan och täck med aluminiumfolie, så de håller sig ljumna. Koka äggen.
  • Om det är vanliga ägg kokas de i ca 7 minuter, är det vaktelägg kokas de i ca 4 minuter. Skala och dela äggen.
  • Dela laxen i mindre bitar. Hacka dillen. Rör ihop skyr med ricotta, limesaft, dill, salt och peppar.
  • Lägg upp en våffla med laxbitar, ägghalvor, färska groddar och dillkräm. Salta lite lätt.
Näringsinnehåll per våffla
Energi: 236 kcal
Protein: 19,7 g
Fett: 15,6 g

Kolhydrater: 5,9 g
Kostfiber: 2 g

Därför är rätten så nyttig
Lax är fullspäckad med omega-3-fettsyror, som får mängden hälsofrämjande bakterier i tarmen att öka.

Kanske är du intresserad av